изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:08 EEST
АЛБЕНА С ПРИЗ ЗА 11 "ЗЕЛЕНИ" ХОТЕЛА    
Туризъм  Кметът на Балчик Николай Ангелов връчи приз на „Албена” АД като победител в националния конкурс “RELACS – алтернативна енергия в туризма 2013 г.” Наградата е отредена от Агенцията за управление на енергията и е за за отговорно и ефективно управление на енергийните ресурси в туристическия бранш. Призът прие Маргита Тодорова – директор "Маркетинг и продажби" в дружеството. Тя подчерта, че отношението към опазване на околната среда не е нещо ново за Албена, а е част от политиката на курорта.

 Тодорова сподели, че сертифицирани като "зелени" са 11 хотела в Албена, тенденцията е броят им да се увеличи. Във всеки един хотел от тези 11 ще бъде поставено копие от сертификата, който да показва, че сме част от световната тенденция, каза Тодорова. По думите й, сред мерките за енергийна ефективност е използването на слънчевата светлина за затопляне водата в баните и басейните, разделно сметосъбиране, обучение на персонала, газификация на кухните. На крановете са монтирани аератори, на вратите на стаите са поставени датчици, които не позволяват климатиците да работят когато вратите са отворени, посочи Слави Гигов - зам.-директор "Бизнес развитие". Крушките навсякъде са енергоспестяващи, на три от хотелите – на 4-звездния "Фламинго", 5-звездния "Фламинго" и „Калиакра”, са поставени соларни панели, които спестяват годишно около 300 000 киловатчаса енергия. В момента край село Момчил се изгражда инсталация за биогаз с мощност 1 мегаватчаса, която ще заработи през лятото, съобщи Гигов. Инвестицията е в размер на 3.5 милиона евро. От органичните отпадъци инсталацията ще произвежда електро и топлоенергия.  Амбицията на ръководството на Албена е така да бъдат отоплявани един или два хотела и те да работят целогодишно.  Има идея за изграждане и на аквапарк, който също да се отоплява от възобновяеми източници.

Кметът Николай Ангелов приветства ръководството на Албена за водената политика и обърна внимание, че така се помага и на общината, тъй като той е положил подпис под Конвента на кметовете от ЕС, с което декларира готовност за намаляване на производството на вредни емисии, пестене на енергия и се използва такава от възобновяеми източници. С изпълнението на този ангажимент ние очакваме да получим финансиране за реализиране на други проекти, допълни той.

В проекта Албена имаше най-солидно участие от българска страна, посочи Тодор Тонев - технически експерт. "Албена прилага един много устойчив подход за захранване на хотелите си с местни източници. Това е една тенденция, която се наблюдава в Европа - да се локализират производствата на енергия в близост до потреблението. Това много ни допадна и хареса. Мога да спомена, че се спестява голямо количество вредни емисии, което направи впечатление. Това е нашето основание и надежда да бъде българският участник победител в европейския конкурс", каза Тонев.  

Европейският победител се очаква да бъде обявен на 8 март в рамките на традиционното туристическо изложение в Берлин. В проекта участват 110 хотела от 15 държави. НДТ

 

 


Сходни връзки

АЛБЕНА С ПРИЗ ЗА 11 "ЗЕЛЕНИ" ХОТЕЛА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.82 секунди