изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:51 EEST
Нов раздор между Русия и САЩ, този път заради книги    
Коментари Американски съд осъди Русия, Русия каза, че това е провокация и ще отговори подобаващо... Напомня ли ви на нещо това? Отношенията между Русия и САЩ все повече напомнят за времето от Студената война. Само преди месец Вашингтон каза, че няма да издава визи на руснаци, нарушаващи човешките права, а в отговор Москва си го изкара на руските сираци, като забрани осиновяването им от американци. Днешната новина е горе-долу в същия дух.

На 16 януари Федералният окръжен съд във Вашингтон осъди Руската федерация заради това, че си е присвоила стари книги на еврейската общност, вместо да ги предостави на наследниците, които днес живеят в САЩ. Сега Москва трябва да плаща по 50 000 долара на ден, докато не върне книгите.

В отговор руското външно министерство заяви, че това е провокация, на която "ще се отговори много твърдо", ако американските власти тръгнат "да арестуват руско държавно имущество в САЩ".

Хипотезата, че Вашингтон може да иззема руско имущество в резултат на съдебния спор за книгите не е лишена от основание. Ако осъденият не си плаща глобата, съдът е в правото си да наложи изземване на имуществото на длъжника, с което да погаси дълговете му (глобата).

Спорът е за староеврейски книги с голяма историческа и културна стойност, намиращи се в така наречената "Колекция на Шнеерсон". Тя е събирана през 18 и 19 век и съдържа около 12 хиляди книги и около 50 хиляди документи.

Неин собственик в началото на 20-и век е бил Йосиф Шнеерсон, лидер на хасидите от селището Любавичи, близо до Москва. Още в първата година на болшевишката революция колекцията е национализирана и от 1918 г. до днес се намира в националната библиотека в Москва. На сайта на руското външно министерство се казва, че тази колекция книги е част от руското национално наследство и "като държавна собственост" се ползва с имунитет при определянето на юрисдикцията върху нея.

Според съда във Вашингтон всичко това би било вярно, ако собствеността върху книгите наистина беше държавна. Но тя не е. Книгите са взети насила. През 1990 г. наследниците на Шнеерсон се обръщат към новите руски власти /тогава на власт е Горбачов/ с молба да им се върне семейната собственост, но получават отказ.

През 30-те години Йосиф Шнеерсон успява да избяга от СССР. По-късно неговите наследници организират в САЩ религиозното движение Хабад. Русия използва това като съдебен аргумент, твърдейки, че дори и да се приеме, че е собственик на книгите, Шнеерсон няма нищо общо с движението Хабад от град Вашингтон. Друго твърдение на руските власти е, че Йосиф Шнеерсон няма преки наследници.

Всичките аргументи на Русия са отхвърлени през 2010 година, когато съдът във Вашингтон осъжда Русия да върне книгите на наследниците. Така близо век след Октомврийския преврат Русия е изправена пред реституционен казус, без никога да е допускала провеждането на реституция дори и като хипотеза.

Дни след като съдът произнася това решение, Русия налага забрана на всякакви изложби на руски творби на територията на САЩ. Още тогава властите са наясно, че творбите могат да бъдат "арестувани" в САЩ, след като Русия не изпълнява решенията на съда за връщането на книгите.

Днешното решение на съда, че Русия трябва всеки ден да плаща глоба от по 50 хиляди долара, докато не върне книгите, се дължи тъкмо на факта, че предишното решение не е изпълнено.

Сега въпросът е как Русия ще излезе от положението или как ще отговори. Но във всеки случай е ясно, че отношенията между двете страни се влошават до такава степен, че правят невъзможен дори културния обмен - област, която частично съществуваше дори във времената на Студената война. http://www.glasove.com

 


Сходни връзки

Нов раздор между Русия и САЩ, този път заради книги | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.20 секунди