изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 15:47 EEST
Празнуваме Празника на пролетта    
КитайВажно съдържание на подготовката за празника на пролетта е основното почистване на жилищата: старателно се изчиства всяко кътче на жилището. В някои семейства прозорците и вратите на жилищата се украсяват с красиви картини, изрязани от хартия, на които могат да се видят цветя, пеперуди, свраки и т.н.. От двете страни на входната врата се залепят паралелни двустишия – стихове с добри пожелания. В центъра на вратата се поставя йероглифът фу, който означава щастие. Преди празника по пазарите и магазините има голям избор на новогодишни рисунки „ниенхуа", които имат двухилядна история. Тези рисунки изобразят различни радостни сцени.

Преди Коледа и при нас е задължително изчистването на къщата и другото по-различно е украсяването на елха, която стои до края на новогодишните празници.Обикновено по Коледа и нова година се събират около дестина почивни дни, така че има достатъчно време да се направят приготовленията и да се отпразнуват празниците.

Около празника имаме по три дена отпуск, плюс два почивни дни – общо пет дена, в които не се работи. Много хора вземат именно по това време дните от годишния си отпуск, които са останали. Те се връщат в родния край, за да видят своите родители и близки, семействата се събират, за да празнуват заедно. Ако родителите на младите семейства живеят в един и същ град, младите обикновено прекарват първата вечер с родителите на съпруга, а втората вечер – заедно с родителите на съпругата. За да се съберат членовете на семейството, понякога се налага да се пътува от едно селище в друго. Затова около празника влаковете и другите превозни средства винаги са препълнени и се налага да се пускат извънредни.

Отдавна съм в Китай и горе-долу знам. Обичаите не са напълно еднакви в различните части на Китай и всеки приготвя ястия според това какво харесва. Но рибата почти навсякъде е задължителна, защото йероглифът за риба е омоним с йероглифа за щастие. За северняците новогодишната трапеза не може да мине без пелмени, не защото те са особено ценна и здравословна храна, а защото цялото семейство участва в приготвянето им и това създава извънредно радушна атмосфера. В една от пелмените се поставя дребна монета и човекът, който попадне на нея ще бъде късметлия през годината. Хората всъщност не вярват толкова много в това, а го правят просто, за да създадат по-празнична атмосфера.

Повечето хора предпочитат да прекарат празника заедно със своите близки вместо да излязат някъде навън. Днес център на празника е новогодишната телевизионна програма. В нея участват известни артисти на страната. Тя е изпълнена с хумор и веселие и създава добро настроение. Понякога водещите задават на зрителите гатанки, а тези, които познаят, получават награди. Много хора стоят будни часове след полунощ.  http://bulgarian.cri.cn

 


Сходни връзки

Празнуваме Празника на пролетта | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди