изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:05 EEST
Цачева бяга зад граница за референдума    
Новини

Председателката на НС Цецка Цачева, която публично обяви, че ще гласувам с "Да" на референдума си уреди командировка за 27 януари, предаде парламентарният репортер на БГНЕС. След като Борисов промени на 180 градуса позицията си за референдума цялата администрация на НС е била впрегната да "намери подходящ форум за участието на Цачева в чужбина в деня на вота", разказаха от ПГ на ГЕРБ запознати с организацията на пътуването на Цачева.



Всъщност председателката на парламента заминава още в деня за размисъл – 26 януари. Тогава започва 2-дневната командировка в Ирландия, а след това за един ден, на 29 януари тя ще бъде в Брюксел. В Дъблин тя ще участва в 49-та сесия на заседание на Комисиите по европейските въпроси на националните парламенти на държавите-членки на Европейския съюз (КОСАК).

В действителност обаче България ще бъде една от страните на форума с най – високопоставено институционално присъствие. Сесиите на КОСАК се провеждат два пъти годишно в съответната страна, председателствуваща Съвета на ЕС и всеки национален парламент е представен от 6 члена на парламента. Така не се изисква задължителното присъствие на председателят му. Повечето от страните ще бъдат представлявани от председатели на комисии по външните работи и европейските въпроси.

Според официалната информация на НС основната тема на форума са приоритетите на ирландското председателство на Съвета на Европейския съюз. Участниците в сесията ще проведат и дебат "Бъдещето на Европа: към истински икономически, паричен и политически съюз". Обръщение по тази тема ще направи заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по междуинституционалните въпроси и администрацията Марош Шефчович. По време на визитата си в ирландската столица председателят на Народното събрание Цецка Цачева ще се срещне с председателя на Камарата на представителите на ирландския парламент Шон Барет. В рамките на европейския форум тя ще има двустранна среща с еврокомисар Марош Шефчович. Програмата й предвижда срещи с координатора на групата за приятелство "Ирландия – България" Ангъс О`Сноди и с членове на комисията по европейски въпроси в ирландския парламент.

В информацията на НС се казва, че "в деня на националния референдум на 27 януари 2013 г. Цачева ще упражни правото си на глас в избирателната секция към посолството на България в Ирландия".

Интересно е и къде точно ще бъдат другите двама народни представители от ГЕРБ, които признаха, че ще гласуват с "Да" на референдума, въпреки изричната инструкция на премиера Бойко Борисов вотът да е с "Не". Преди няколко седмици Христина Янчева и Ивелин Николов, които са избрани от плевенския район, на чиято територия бе планирано изграждането на АЕЦ "Белене", признаха, че подкрепят проекта, спрян от правителството през март.

А ето и точният цитат от казаното на 20 октомври от самата Цецка Цачева:

"Ще гласувам с "Да" на референдума. Аз съм народен представител от Плевенския регион, където се намира Белене. Районът е много беден. Хората са бедни, безработицата голяма. Очакванията за един такъв голям инфраструктурен проект са естествени". /БГНЕС

 


Сходни връзки

Цачева бяга зад граница за референдума | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди