изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:14 EEST
ВЯРВАТЕ ЛИ, ЧЕ ЕДИН МИНИСТЪР НЯМА КАК ДА НАУЧИ КОИ СА СОБСТВЕНИЦИ НА ФИРМА, СПЕЧЕЛИЛА КОНКУРС В НЕГОВОТО МИНИСТЕРСТВО?    
Новини Зная кои са фирмите, които са спечелили конкурсите за мултиплексите – "Хану про" и "Таурком", но не зная кой е техен собственик. Това заяви в предаването "Животът и други неща" по БНТ министърът на транспорта и съобщенията Ивайло Московски.

Знам, че едната компания е английска, другата нямам и представа каква е, каза министърът. "Заварено положение, нямам никакъв механизъм, с който да отменя решение на административен съд", обясни той на въпрос защо фирми с неясна собственост ще извършват цифровизацията.

Въпреки че няма законов механизъм да поиска информация кой е собственик на компаниите, той каза, че може да поиска информация от тях и те евентуално биха могли да отговорят. Според него това, че не са ясни собствениците на офшорните компании, имащи разрешения за цифровия радиочестотен спектър, не е заплаха за националната сигурност.

В четвъртък Европейската комисия реши да заведе дело срещу България пред Съда на Европейския съюз заради издаването на разрешения за цифровия радиочестотен спектър, или т.нар. мултиплекси. Причината – страната е предложила прекалено ограничителни условия за издаване на лицензи, което е довело до изключването на потенциални кандидати от процедурата.

В отговор Ивайло Московски обяви, че е изненадан от наказателната процедура и прехвърли отговорността за казуса върху управлението на Тройната коалиция. Днес той каза, че от министерството ще изчакат решението на съда, за да преценят какво да правят нататък. Поставени сме в ситуация, че ако не изпълним закона до 1 септември 2013 година, ще търпим санкция за забавяне процеса на цифровизация, който така или иначе вече е забавен с година, подчерта той. Ако приемем, че съдът на ЕС стигне до заключение, че е нанесена щета, то тя е нанесена заради некоректно законодателство при предното правителство, допълни Московски.

Положихме много усилия, за да ускорим и завършим процеса по цифровизация и считам, че за гражданите и обществото е един изключително полезен и добър процес, защото гражданите ще получат в перфектно качество и безплатно възможност да гледат тази година 8, а догодина 16 канала, подчерта министъра.
 
По думите му ще бъдат раздадени 256 000 ваучера за декодери за социално слабите и така те ще получат устройствата безплатно. Те са определени в списъци от Министерството на социалната политика.

Според Московски е вероятно някои хора да се откажат от кабелни или сателитни оператори. Няма информация колко ще е броят на тези хора, каза той, но допълни, че има справка за това, че 80% от пазара е разпределен между 15-20 основни кабелни и сателитни оператора, а останалите 20% са стотици на брой малки кабелни оператори.
 
По думите на министъра мерките, предприети в работната група, формирана покрай спора между "Булсатком" и Би Ти Ви и ТВ7, ще бъдат валидни за всички – за малки и за големи, за коректни и за некоректни. Ако системата открие нерегистрирани абонати, това ще води до санкции и глоби за всички нарушители.

На въпрос защо министерството се е намесило в частен спор, Московски заяви, че няма кой друг, да се намеси по такъв начин, който да изчисти сивия сектор в тази сфера освен държавните институции и агенции, а спорещите страни са отишли при него с информация, че сивият сектор пречи на работата им. http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

ВЯРВАТЕ ЛИ, ЧЕ ЕДИН МИНИСТЪР НЯМА КАК ДА НАУЧИ КОИ СА СОБСТВЕНИЦИ НА ФИРМА, СПЕЧЕЛИЛА КОНКУРС В НЕГОВОТО МИНИСТЕРСТВО? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди