изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:59 EEST
Министърът на образованието Сергей Игнатов подаде оставка след проверката във фонд "Научни изследвания" (ОБЗОР)    
Новини София. Министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов подаде оставка след скандала около фонд "Научни изследвания". От правителствения пресцентър съобщиха, че във връзка с извършената от Главния инспекторат на Министерския съвет проверка във Фонд „Научни изследвания“ и свързаните с нея констатации и препоръки за подобряване на работата на фонда, премиерът Бойко Борисов поиска оставката на министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов.

Сергей Игнатов депозира молбата си за напускане на поста и тя беше приета от министър-председателя. Премиерът Борисов ще отправи предложение до депутатите в Народното събрание да гласуват персонална промяна в състава на българското правителство като освободят от поста Сергей Игнатов.
Сутринта в Министерски съвет при премиера Бойко Борисов се състоя среща с министъра на финансите Симеон Дянков и представители на протестиращите учени срещу скандалната конкурсна сесия във фонда. След срещата пред журналисти бе съобщено, че управителят на Фонд „Научни изследвания“ Христо Петров е подал оставка след края на проверката на Инспектора на Министерски съвет по отношение на провеждането на конкурсната сесия във фонда. В края на миналата година учени изразиха съмнение за нарушения при провеждането на конкурсната сесия във фонда. При минала среща с премиера те поискаха инспектората на Министерски съвет и Световната банка да проверят случая. Оставката на управителя на Фонд „Научни изследвания” Христо Петров е подадена през почивните дни и е приета от образователния министър Сергей Игнатов, съобщиха от пресцентъра на образователното министерство.
В Сопот премиерът Бойко Борисов коментира, че до края на деня ще има още доста оставки. Борисов заяви, че сега е разбрал за злоупотребите във фонд "Научни изследвания" и взима мерки.
Пред журналисти след срещата в Министерски съвет с учените вицепремиерът Симеон Дянков посочи, че проверката на Инспектората на МС е приключила, като докладът от нея съдържа 60 констатирани нарушения. Тези нарушения ще бъдат представени в рамките на следващата седмица, отбеляза вицепремиерът.
Министерство на образованието, младежта и науката и в частност министър Сергей Игнатов следва в 10 - 15-дневен срок да отговори на препоръките в доклада от проверката във Фонд „Научни изследвания“ и да предложи промени в самия закон за фонда, съобщи пред журналисти вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след срещата.
Проверката на Инспектората на Министерски съвет във Фонд "Научни изследвания" е констатирала около 60 нарушения, но докладът ще стане публичен през седмицата. Докладът от проверката вече е изпратен в Министерство на образованието, като очакваме те да отговорят на препоръките и да предложат законови промени, отбеляза финансовият министър.
Голяма част от нарушенията са административни, има открити нарушения и при провеждане на конкурсите, но целият доклад ще стане публичен през настоящата седмица, заяви Дянков.
Следващата седмицата, най-вероятно във вторник, ще се състои повторна среща на премиера с учените.
Необходима е промяна на Закона за фонд „Научни изследвания“, който е променян за последно през 2009 година, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. От финансова гледна точка, самият закон е много проблематичен и има пролуки, коментира Дянков и добави, че по закона работят и експерти от Министерство на финансите.
Вицепремиерът обясни, че през следващите 15 дни трябва да бъдат изготвени конкректни предложения за промени в закона относно фонд „Научни изследвания“, а в рамките на един месец - те да бъдат обсъдени в МС.
По желание на премиера Бойко Борисов, министърът на образованието,
На въпрос - защо министърът на образованието Сергей Игнатов не присъства на срещата, и дали ще поеме отговорност за откритите нарушения във фонда, вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков посочи, че министър Игнатов е отсъствал по желание на премиера Борисов.
Министър Игнатов също търпи критики, но Законът за Фонд „Научни изследвания“ в сегашната му форма не позволява достатъчно контрол нито на самото министерство, нито на министъра, нито на финансовия инспекторат, коментира финансовият министър.
Протестиращите учени, които в края на миналата година изразиха съмнение за нарушения относно провеждането на конкурсните сесии във Фонд „Научни изследвания“, ще прекратят протестите за 10 дни. Един от учените, присъствали на срещата, Христо Лафчиев отбеляза, че това е ”изключително труден, черен доклад с корупционни практики, с административни нарушения”. Положението е много тежко, корупцията е много сериозна и ние се надяваме в тези 10 дни, които следват, премиерът да вземе необходимите мерки, за да се изчисти това нещо до край. За 10 дни ще прекратим протестите, за да можем да дадем време и да се вземет необходимите мерки, отбеляза Лафчиев и определи Фонд „Научни изследвания“ като крайно необходим за България.
Проф. Мира Кортенска коментира, че тук не става дума за наука, а за корупционни схеми. Докладът е доста дебел и предполагам, че те са открили доста нарушения, които ще бъдат дадени на прокуратурата, заяви тя.
На срещата е присъствал и секретарят на Министерски съвет Росен Желязков.
Оставката на управителя на фонд „Научни изследвания” Христо Петров е напълно логична. Това каза пред Агенция „Фокус” физикът от БАН Христо Лафчиев. „Според мен не е имало никакъв друг вариант, освен да подаде оставка”, каза той. По негови думи, би трябвало да последват и други оставки, защото „парите са просто откраднати”. Голяма част от фирмите на лица, които не отговарят на условията за фонд „Научни изследвания”, но са спечелили от фонда, имат съдружнически връзки с неговия управител, посочи Лафчиев. „Тук имаме безусловно изискване той да си подаде оставката”, каза той. Освен оставки – промени в закони и много други неща трябва да се направят.
„Законът за академичното развитие е провален закон, защото той допусна в науката да влязат много лица, които нямат нищо общо с науката – част от тях са от Държавна сигурност”, заяви Лафчиев.
„Ние не можем да толерираме лаици да идват и да се правят, че правят наука”, каза още той. Протестът на учените, който беше насрочен за сряда (30 януари) се отлага с 10 дни, за да може министър-председателят да вземе необходимите мерки, посочи Лафчиев.
По думите му - министърът на образованието и науката Сергей Игнатов многократно е информиран за проблемите във фонда, но не е взимал мерки. http://www.focus-news.net

Председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев подаде оставка

 


Сходни връзки

Министърът на образованието Сергей Игнатов подаде оставка след проверката във фонд "Научни изследвания" (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.23 секунди