изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:29 EEST
Опозицията поиска оставките на Цветанов и Борисов    
Политика        Ако има оставки в кабинета, те трябва да са три в едно поне, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев. Според него освен Сергей Игнатов, трябва да си отидат още Цветан Цветанов и Мирослав Найденов. От ДПС подкрепиха оставка на Цветанов и дори заговориха за тази на самия Бойко Борисов. От ГЕРБ обаче обявиха, че не приемат тези искания за основателни. 

"Виждаме панически кризисен пиар - с уволненията на председателя на ДКЕВР Ангел Семерджиев и на министър Сергей Игнатов и посещението в Сопот, за да се отклони вниманието от референдума", каза още Станишев на пресконференция, предаде БТА.

По думите му се освобождава политически най-слабият министър, който няма такова влияние, но има група неприкосновени в това правителство, които каквото и да вършат, Борисов ги покрива.

Станишев посочи, че има за какво да бъде освободен Игнатов, но първата оставка трябва да е на вицепремиера и министър на вътрешните работи, който не си свършил работата по организирането на референдума и не е подал информация за почистване на списъците от "мъртви души". БСП ще инициира парламентарна анкетна комисия за работата на ГРАО и на МВР в целия процес на подготовка на референдума, защото хаосът бил голям.

Според Станишев оставката на Цветанов трябва да бъде взета и заради днешното "нагло покушение" пред Съдебната палата - стрелбата по Златко Баретата. По думите му това говори за ескалация на тежката организираната престъпност в страната и неспособност на държавата и МВР да я овладее. Бившият премиер коментира, че случилото се е на много символно място - пред Съдебната палата, на 100 м от хотел "Шератон", където Борисов имал среща с американски инвеститори, и на 300 м от Министерския съвет.

"Очевиден е и конфликтът на интереси на Цветанов, защото небезизвестният негов кумец за 2,5 години спечели обществени поръчки за 25 млн. лева", посочи Станишев още един мотив за остваката на вицепремиера.

Според лидера на БСП следващият министър, който трябва да бъде уволнен с антикорупционни мотиви, е министър Мирослав Найденов, заради заменките със земи.

В отговор на въпрос Станишев каза, че не е изключен парламентарен вот на недоверие към правителството за цялостната политика и левицата ще го обсъди с другите опозиционни партии.

Лидерът на БСП беше помолен да коментира и думите на премиера пред членове на Американската търговска камара в България, че трансатлантическото сътрудничество приключва до изборите, защото ако БСП дойде на власт, ще започне да строи АЕЦ "Белене".
"Има едно вярно в прогнозата на Борисов - очевидно добре осъзнава, че той и неговата партия няма да бъдат на власт", заяви Станишев.

Междувременно и от ДПС атакуваха вътрешния министър.
"Твърденията, че гръбнакът на организираната престъпност е пречупен, очевидно са голословни. Показателно е, че стрелбата беше на стълбите на Съдебната палата. Това се набива на очи. Ние сме искали няколко пъти оставката на Цветан Цветанов, но в края на мандата вече става въпрос за оставката на Бойко Борисов", заяви депутатът Христо Бисеров, цитиран от "Фокус".

Лютви Местан пък обвини министъра в две лъжи от трибуната на Народното събрание по повод нападението над Ахмед Доган.
"Цветанов каза, че делегатите са упражнили насилие върху Октай Енимехмедов, който вече бил обезоръжен от служител на НСО. Енимехмедов не беше обезоръжен от служителите на НСО и всички действия на делегатите бяха по обезоръжаването му. Те свършиха това, което трябваше да извършат като задължение органите на реда, в това число и тези, за които отговаря Цветанов", заяви новият лидер на ДПС.

Темата коментира и лидерът на СДС Емил Кабаиванов. На въпрос дали Цветан Цветанов трябва да подаде оставка заради днешната стрелба пред Съдебната палата, той отговори, че това няма да реши подобни проблеми. "Докато на свобода се движат фигури, които са част от организирания престъпен свят, вероятно ще има и инциденти като днешния", добави той.

"Рокадите в изпълнителната власт дори са закъснели. Оставката на министъра на образованието закъсня", заяви обаче Кабаиванов. Според него не е било нормално български учени да излязат на улицата, за да протестират за явна несправедливост при разпределение на средствата от фонда за научни изследвания.
По думите на синия лидер и оставката на председателя на ДКЕВР не е достатъчна, а правителството "трябва да се вземе в ръце" и по-бързо да изпълни ангажиментите по отношение на свободния енергиен пазар.

"Не приемаме исканията за оставка на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Цветан Цветанов", заяви по-късно на пресконференция депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. По думите му партията винаги е подкрепял политиките, свързани със сигурността, а атаката срещу правителството е не само политическа.
Ципов определи покушението срещу Златко Баретата като неприятен инцидент. "Необходимо е компетентните органи да си свършат работата и да се открие поръчителят и извършителят", добави депутатът.

"Не приемаме кадровиците, които назначиха Алексей Петров в службите за сигурност, и прикриваха действията му години наред, днес да искат оставка. Много бързо се забравя, как по управлението на Тройната коалиция, страната се събуждаше с по едно отвличане на известни бизнесмени или на хора, близки до едрия бизнес", каза още Ципов.

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

Опозицията поиска оставките на Цветанов и Борисов | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди