изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:07 EEST
Внезапен обрат! Не Дамянова, а Воденичаров ще оглави образованието    
Ред и сигурност Не Милена Дамянова, а акад. Стефан Воденичаров, който е председател на БАН, ще оглави министерството на образованието. Това стана ясно от изказване на премиера Бойко Борисов в началото на правителственото заседание.

Първоначално от МС изтече информация, че Милена Дамянова ще е новият министър на мястото на уволнения Сергей Игнатов, а Воденичаров, който неотдавна пое председателския пост в БАН, ще оглави само научния фонд. От пресцентъра на Министерски съвет уточниха, че според казаното в началото на заседанието на Министерски съвет - Милена Дамянова ще остане заместник-министър на образованието, а за министър на образованието ще бъде предложен настоящият председател на Българската академия на науките.

„Ще предложа в парламента, след като го съгласувахме и с Изпълнителната комисия на партията, академик Стефан Воденичаров, който е сега председател на БАН, да заеме този пост”, каза Бойко Борисов.

Борисов обясни, че Воденичаров ще си вземе неплатен отпуск. „Той е безспорен учен, безспорен в сферата на науката, главно и неслучайно беше избран и за председател на БАН от хората там. На нас ни трябва през тези 3 - 4 месеца фонд „Научни изследвания” да заработи както трябва. Да не се замерят с рецензии и корупция нашите учени, да се съсредоточат върху иновациите, върху изследователската дейност заради това, че толкова милиони се дават там”, каза още премиерът.

Той посочи, че се надява, Воденичаров да убеди своите колеги в БАН, че тези няколко месеца действително могат да се използват за още по-тясно сътрудничество между Българската академия на науките, Научноизследователските институти там, Министерството, отделните министри. „Поне за мен това е една добра кандидатура”, каза Борисов. http://www.blitz.bg

Академик Стефан Воденичаров - визитка

30 януари 2013 | 12:50 | Агенция "Фокус"
 
София. Академик Стефан Воденичаров, председател на Българската академия на науките, ще бъде предложен за министър на образованието и науката. Кой е академик Стефан Воденичаров, Агенция "Фокус" публикува кратка справка.

Академик Стефан Воденичаров е роден на 1 септември 1944 година в София. По образование е машинен инженер, завършил е Техническия университет в София. През 1991 г. става професор, през 2004 г. - член-кореспондент на БАН, а през 2012 г. - действителен член на БАН. Бил е директор на Института по металознание, съоръжения и технологии "Акад. Ангел Балевски" с Център по хидро- и аеродинамика БАН. Има 70 патента и авторски свидетелства. Участвал е в ръководството на 207 проекта и договори. Носител е на почетен знак "Марин Дринов" за заслуги към БАН, "доктор хонорис кауза" на Технически университет - Варна, голямата награда на Българска стопанска камара за създаване на серия високотехнологични продукти и други награди.
На 26 април 2012 г. беше учреден Инициативен комитет за организиране на подписка за референдум за АЕЦ „Белене”. За негов председател беше избран проф. Стефан Воденичаров. Инициативният комитет се състоеше от 15 души, като в него влязоха председателят на БСП Сергей Станишев, депутатите Румен Овчаров и Янаки Стоилов, кметът на община Белене Петър Дулев, двама бивши директори на АЕЦ „Козлодуй“ – Иван Генов и Йордан Костадинов, акад. Петър Кендеров и Димитър Бучков. Въпросът, който се предлага да бъде поставен на референдума, е „Да се развива ли атомната енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадката в Белене?“.


 


Сходни връзки

Внезапен обрат! Не Дамянова, а Воденичаров ще оглави образованието | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди