изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-11 @ 08:18 EEST
ВДИГАТ БРАДВА СРЕЩУ ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ - САМО БОГАТИ И ЛЮБОВНИЦИ ИМАТ ПРАВО ДА УЧАТ    
Новини Таксите за обучение в Софийския университет ще се повишат от есента с 20 до 75 лв. на година, реши Академическият съвет на висшето училище. Средното увеличение е 8%. Най-голямото повишение е за бъдещите медици. Те ще плащат 1000 лв. годишно, докато в момента сумата е 925 лв., съобщи "Сега".

Кандидатите за математика, технически и природни науки ще внасят в касата на СУ 810 лв., което е с 60 лв. повече спрямо настоящата годишна такса.
Обучението на бакалаври по хуманитарните, социалните или стопанските науки поскъпва с 40 лв. и ще достигне 540 лв. за година.
Първокурсниците по педагогика и икономика ще са най-слабо засегнати - таксите за тези програми се увеличават с 20 лв. и стават 360 лв.

Миналата година СУ остави без промяна сумите за обучение, но сега по-високите такси бяха мотивирани с ниската бюджетна издръжка. СУ никога не е срещал помощ от държавата и затова таксите трябва да се увеличат, обясни ректорът проф. Иван Илчев.

Студентите в Академическия съвет обаче гласуваха против и заплашиха с протести. Според бъдещите висшисти повишение на таксите няма да помогне за повишаване на качеството на предлаганото обучение.

„На заседанието всички студенти изразихме позициите си против увеличение на таксите, някои от преподавателите също бяха против, но въпреки това 22 члена на Академичния съвет взеха решение за вдигане на таксите”, каза Ивайло Динев, председател на Факултативния студентски съвет на Историческия факултет в Софийски университет „Св. Климент Охридски” пред "Фокус"

По думите му подобни повишения на студентските такси се наблюдават от няколко години.
„Въпросът е морален, тъй като вместо да се взимат средства от студентите, за да се издържа университетът, по-правилно е да се търсят други начини за финансиране”, каза Динев.
Той подчерта, че не се знае дали увеличението на таксите с 8% ще бъде толкова полезно за университета, тъй като с него приходът от такси ще достигне едва 300 хил. лв. на година.
„Някои от студентите ще покриват новите такси, но други ще предпочетат да не дават тези пари на университета за това, което получават”, допълни Динев. По думите му увеличението на таксите ще обхване всички специалности по факултети, като различните специалности по различни направления имат различен норматив и увеличението няма да бъде едно и също за всички. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

ВДИГАТ БРАДВА СРЕЩУ ВИСШЕТО ОБРАЗОВАНИЕ - САМО БОГАТИ И ЛЮБОВНИЦИ ИМАТ ПРАВО ДА УЧАТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди