изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 08:53 EEST
Червена вълна с имоти по морето    
НовиниЧервена вълна с изкупуването на безценица на апетитни имоти по морето разкри вчера земеделският министър Мирослав Найденов. В управителните органи на три различни компании, купили евтина държавна земя по Черноморието, е участвала Станка Шопова, председател на ЦК на ДКМС от 1981 до 1989 г. Шопова е член на съвета на директорите на "СОК Камчия" ЕАД, едноличен собственик на капитала на компанията е Департаментът по имуществото на град Москва.

В справката на варненската областна администрация "СОК Камчия" фигурира със сделка за близо 80 дка в землището на с. Близнаци, община Аврен, купена през 2008 г. по 9,72 лв. на кв. м. Теренът се намира в непосредствена близост до устието на р. Камчия.
Шопова участва и в управителния орган на акционерното дружество "Орел - Агро холдинг", свързано с бившия червен депутат Добромир Гущеров. На цена 10,20 лв. за кв. м пак през 2008 г. то е купило 40 дка гора, отново в землището на с. Близнаци. Като управител и мажоритарен собственик на компанията "Агенция Русия днес" пак през същата година Шопова купува терен в землището на Близнаци, този път от 21 дка. Цената е малко под 14 лв. на кв. м.
Министър Найденов извади списъка със сделки за евтина държавна земя от 2003 до 2008 г. Справката бе дадена на парламентарната комисия за борба с корупцията по високите етажи на властта. От нея става ясно, че 1771,762 декара е точната площ на земите, извадени от държавния горски фонд и продадени от областните управители след 2003 г. За тях са получени 10 361 485, 26 лв.
Такива сделки не са сключвани само във Видин, Добрич, Ловеч, Перник, Разград, София и Ямбол. Сред останалите 21 области в страната рекордьор е Варна с 956,361 дка. Следват я Софийска област със 163,615 дка, Смолян със 145,492 дка и Хасково със 102,517 дка. В Бургас са успели да изключат от горския фонд и да продадат 63,297 дка.
Сред най-апетитните сделки по морето са на "Агенция Русия Днес" в местността Близнаци във варненската община Аврен. Джакпотът са ударили и "АЙ джи холдинг" АД с парцел край Созопол и "Булимпекс" - край Несебър. Доста добро място на добра цена са получили и от "Атлас Пропърти", които са придобили имот край варненското село Самотино. Мястото е харесано още от княз Александър Батенберг за изграждане на лятна резиденция. По-късно пък бил обявен за ловен резерват на Тодор Живков. Интересът на инвеститорите към Самотино обаче пламва покрай проекта "Черноморски градини" в близката местност Карадере, проектирани от брата на Сергей Станишев - арх. Георги Станишев. Изкупуването на извадените от горския фонд терени върви между 1,92 лв. до 3,95 лв. за кв. м. По същото време терените в регулация на същото място са от 5 до 15 евро на квадрат. По специалните тарифи са си напазарували 13 фирми и три физически лица, почти всички в топла връзка един с друг. В основата им стои Руни Шаранков, чието име нашумя през 2007 г. около скандалите за проект за голф игрище в царска Баня.

http://paper.standartnews.com

 


Сходни връзки

Червена вълна с имоти по морето | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди