изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:17 EEST
ПОЛОВИНАТА ОТ ДОБРУДЖАНЦИ СЪРФИРАТ В ИНТЕРНЕТ РЕДОВНО    
НовиниПочти половината от домакинствата в Добричка област през миналата година са имали достъп до интернет в домовете си. Това съобщиха от Териториалното статистическо бюро в Добрич въз основа на проведено анкетно проучване. При него са анкетирани 97 обикновени домакинства от областта, а за страната анкетираните домакинства са 3 898 и 8 252 лица на възраст 16 - 74 навършени години.

Проучването сочи, че достъп до глобалната мрежа  през миналата година са имали с 13.5 процентни пункта повече домакинства спрямо 2011 г. растеж от Почти на всички домакинства, имащи достъп до интернет, е осигурена бърза и надеждна широколентова връзка. Посочва се, че се запазва тенденцията на растеж в регулярното използване на интернет от лицата. Отчита се ръст от 14 проценти пункта в дела на лицата, които се възползват от удобствата на глобалната мрежа всеки ден или поне веднъж седмично. През 2012 г. в област Добрич 48.5% от населението на възраст 16-74 години сърфират в интернет всеки ден или поне веднъж седмично.

При това мъжете са по-активни в сравнение с жените, като делът им е 49.6 % при 47.4% - за представителките на нежния пол. Анкетата показва, че 83.2% от високо образование използват редовно глобалната мрежа, а при лицата с основно или по-ниско образование този процент е само 29%. Отчита се увеличение с 6,2 процентни пункта на използването на интернет за връзка с публичната администрация и местното самоуправление. Делът на добруджанци, които са получавали информация от интернет страници на властта през 2012 г. е 22.2%, а за страната този показател е 26.6%. Използването на онлайн административни процедури от гражданите отрежда 14-о място на Добричка област. При използването на онлайн услуги от държавната администрация, мъжете в областта са малко по-активни от жените.

Най-често пазарувани онлайн са дрехите и спортните стоки, а на следващо място се подреждат поръчките, свързани с пътувания или хотелски резервации,  и покупките на книги, списания, вестници или електронни материали за обучение. Най-активни в онлайн покупките са в югозападна България (14.6%), докато в Североизточния район само 9.9% от лицата на възраст 16-74 навършени години пазаруват онлайн. НДТ

 


Сходни връзки

ПОЛОВИНАТА ОТ ДОБРУДЖАНЦИ СЪРФИРАТ В ИНТЕРНЕТ РЕДОВНО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди