изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2021-12-08 @ 23:11 EET
Административно наказание получи 56-годишен балчиклия, избегнал плащане на ДДС    
Ред и сигурностАдминистративно наказание глоба в размер на 1000 лв. наложи Окръжен съд – Добрич, на 56-годишният Бедри К. М. от гр. Балчик. Той бе признат за виновен в това, че на 12.07.2007 г. в гр. Добрич, в качеството си на управител на „Б-3” ЕООД гр. Балчик, е избегнал установяването и плащането на данъчни задължения в особено големи размери – 30 хил. лв., като потвърдил неистина в подадена справка декларация по Закона за данък добавена стойност.

Сумата по данъчното задължение и законната лихва по нея са възстановени в държавния бюджет. Това даде основания на съдебния състав да освободи от наказателна отговорност Бедри М. и му наложи административно наказание.

Окръжен съд – Добрич, разгледа делото по реда на съкратеното съдебно следствие, и съгласно този институт определи наказанието на подсъдимия.

Според обвинителния акт представляваното от Бедри М. „Б-3” ЕООД е сключило на 28.05.2007 г. договор, с който поема задължение да извърши всички необходими действия за промяна на статута на определени поземлени имоти в землището на с. Църква, община Балчик. В контракта била записана общата стойност на услугата в срокове и ред на плащане. На 28.05.2007 г. възложителят превел на „Б-3” ЕООД 180 хил. лв., а дружеството му изготвило данъчна фактура, със стойност на услугата 157 123 лв. и начислен ДДС – 22 877 лв. В тази фактура не била вписана дата на издаване. Разследването е установило, че „Б-3” ЕООД не е изпълнило задължението си в 5 дневен срок от получаване на парите да издаде данъчна фактура. При отразено плащане от 180 000 лв., стойността на ДДС е трябвало да бъде изчислен на 30 000 лв. Въпросната фактура не била декларирана в справката-декларация и данъкът не бил внесен в държавния бюджет.

Представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, заяви че след като е възстановена причинената на държавата щета, са налице условия за освобождаване на Бедри М. от наказателна отговорност. Прокурорът поиска да му бъде наложено наказание глоба, предвид извършеното деяние и изминалия дълъг период от причиняване на вредата.

Днес подсъдимият заяви пред Окръжен съд – Добрич, че била допусната грешка в счетоводството му. Той признава вината си, но обяснява че не е имал умисъл да не плати дължимия ДДС.

Бедри М. е от гр. Балчик, има средно образование, семеен е, работи, не е осъждан.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.

04.02.2012 г. Пресслужба Добрички окръжен съд

 


Сходни връзки

Административно наказание получи 56-годишен балчиклия, избегнал плащане на ДДС | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2021 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди