изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:44 EEST
ОТБЕЛЯЗАХА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ВЛАЖНИТЕ ЗОНИ    
ЕкологияСветовният ден на влажните зони беше отбелязан в Зеления образователен център с участието на ученици от 2-ри и 3-ти клас на СОУ „Асен Златарев“ в Шабла. Децата са дискутирали по темата и са представили мултимедийна презентация за растенията във влажните зони, съобщават от Зеления образователен център в Шабла.

. Гост-презентатор е бил Димитър Димитров, ученик от СОУ "Стефан Караджа" в Каварна. Той е запознал участниците с водолюбивите птици и влажните зони в района. За първи път за района в Зеления център е представен филма "Червеногушата гъска" на БДЗП и Моноколектив. Съорганизатори на събитието бяха БДЗП и читалище „Зора 1894“.

Световният ден на влажните зони (World Wetlands Day) се чества на 2 февруари, тъй като на тази дата през1971 година в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони. Основната цел на Рамсарската конвенция е опазване и рационално използване на влажните зони в целия свят като средство за устойчиво развитие. Денят на влажните зони е честван за пръв път като световен през 1997 година.

Едно от основните условия за присъединяване към Рамсарската конвенция е да се създаде най-малко един Рамсарски обект на територия на страната. Изборът на площ се извършва въз основа на сложна система от критерии. Земи, обявени за Рамсарски, се отчитат отСекретариата на Конвенцията като се добавят в списък на влажните зони с международно значение (Ramsar List of Wetlands of International Importance).Информация за състоянието на тези обекти се съдържа в базата данни на Международното бюро за опазване на влажните зони и се актуализира непрекъснато.

През 1971 г. Рамсарската конвенция е подписана от 18 държави, през 2000 г. държавите вече са 119, а сега по конвенцията са 159 страни членки. 

Община Шабла има два обекта, включени в списъка на Рамсарската конвенция, като местообитания на водолюбиви птици с международно значение – Шабленско езеро и Дуранкулашко езеро.

Световният ден на влажните зони се отбеляза и с откриване на изложба фотография "Атанасовско езеро - хората, птиците, солта", която може да видите до края на месец февруари в Зеления образователен център. НДТ

 


Сходни връзки

ОТБЕЛЯЗАХА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ВЛАЖНИТЕ ЗОНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди