изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:31 EEST
По света очакват днес България да потвърди за ”Хизбула”    
Новини Разследването на атентата в Сарафово и нападението срещу лидера на ДПС Ахмед Доган са темите на днешното заседание на Консултативния съвет за национална сигурност при президента. По света има очаквания България да потвърди ролята на "Хизбула" в атентата.

Участниците в заседанието на Консултативния съвет ще обсъдят случващото се в Близкия изток, както и евентуалното отражение върху България на събитията в Сирия, Египет, Палестина, Иран и Ирак, предаде БНР.

През последните месеци президентът, премиерът и вътрешният министър няколко пъти обясниха, че разследването на атентата в Сарафово продължава, движи се в правилната посока, има напредък, но не и 100-процентови доказателства за това кой е отговорен за терористичния акт.
Росен Плевнелиев отрече да е получавал доклад, в който ливанската шиитска групировка "Хизбула" е посочена като отговорна за атентата. Премиерът Бойко Борисов посочи, че американските, европейските, израелските и част от арабските служби продължават да помагат да се стигне до извършителите на атентата.

Президентът включи като извънредна точка в дневния ред на заседанието на КСНС нападението срещу бившия вече лидер на ДПС Ахмед Доган. Плевнелиев очаква участниците да обсъдят политическите и обществени последици от случилото се, както и ролята на институциите да не бъдат допускани подобни посегателства в бъдеще. След като президентът отчете слабости в работата на НСО при охраната на Доган и след анализ на случилото се, директорът на службата Тодор Коджейков уволни двама служители.

Световни реакция за очакванията

Срещата на висши правителствени служители в малката балканска страна може да има широк отзвук за нелеките отношения между Европа и ливанската групировка "Хизбула", пише "Ню Йорк Таймс" в коментар за предстоящото съвещание при българския президент. Според изданието се засилват очакванията, че българските власти ще потвърдят връзката на "Хизбула" със самоубийственото нападение в Бургас. Експерти сочат, че подобен ход ще принуди Евросъюза да преразгледа становището си дали да определи ливанската групировка като терористична организация - нещо, за което Съединените щати и Израел отдавна призовават.

Хиляди членове на "Хизбула" в момента действат на територията на ЕС без ограничения, събирайки пари за целите на организацията, отбелязва "Ню Йорк Таймс", цитиран от БНР. Изданието цитира политици и журналисти, според които Германия не иска да се конфронтира с "Хизбула", докато групировката действа извън Стария континент, а Франция е загрижена преди всичко за вътрешнополитическата стабилност на Ливан.

Очаква се българското правителство да представи доклад от разследването на бомбения атентат в Бургас, в който да обвини ливанската шиитска групировка „Хизбула” и нейния съюзник Иран за терористичната атака през миналото лято, при която бяха убити петима израелски туристи, твърди „Уолстрийт джърнъл”, цитиран от "Фокус".
Изданието се позовава на представители от САЩ и от Близкия изток, които са били информирани за резултатите от разследването.
След атентата Израел обвини „Хизбула” за атаката. Според израелските власти ливанската групировка е действала по нареждане на Техеран.

Българският вътрешен министър Цветан Цветанов се очаква да оповести дългоочаквания доклад на София за това кой според страната е отговорен за терористичния акт на 18 юли в Бургас, при който загинаха петима израелски туристи и българският шофьор на автобуса, съобщава израелският в. "Джерусалем Пост", цитиран от БГНЕС.
Подробностите по разследването бяха споделени с израелските власти миналия месец, когато българският външен министър Николай Младенов направи изненадващо посещение в Йерусалим и се срещна с премиера Бенямин Нетаняху и с президента Шимон Перес.
Дипломатически източник, който отказа да коментира доклада преди оповестяването му, заяви, че в резултат на визитата на Младенов Израел "няма да бъде изненадан" от заключенията на българските власти. Той допълни, че Израел ще следи внимателно не само какво казват българите в доклада, но и какво ще направи ЕС след оповестяването на резултатите от разследването.  http://dnes.dir.bg

ВСИЧКО ЗА БЪЛГАРСКИЯ КЪРВАВ АТЕНТАТ НА ЛЕТИЩЕ САРАФОВО ОТ 18 ЮЛИ /ВИДЕО И СНИМКИ/ ОБНОВЯВА СЕ

 


Сходни връзки

По света очакват днес България да потвърди за ”Хизбула” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди