изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 23:29 EEST
СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ЗА 120 ДОБРИЧЛИИ ПО ПРОЕКТ "РЪКА ЗА ПОМОЩ"    
НовиниОт началото на февруари стартира изпълнението на проекта „Ръка за помощ” на община Добрич. Той се финансира по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2007-2013 г." Безвъзмездната финансова помощ е 247622,46 лв.

Изпълнението на проекта цели изграждане на устойчив модел за осигуряване достоен живот, чрез предоставяне на услуги в домашна среда за хора, които са в частична или пълна невъзможност за самообслужване и са в риск от социална изолация. По него ще се създадат работни места в сектора на социалната икономика, осигуряване на възможност за преодоляване бедността за безработни.

Идеята е чрез проекта съществуващият Домашен социален патронаж да доразвие дейността си чрез създаденото към него Звено за услуги в домашна среда. Нуждаещите се от подкрепа лица ще получават, чрез обучени социални асистенти и домашни санитари, три типа иновативни почасови услуги за оптимално задоволяване на индивидуалните им потребности.  Това, от своя страна, ще даде възможност близките им да работят. До 31 април ще се приемат заявления за ползване на услуги от страна на потенциалните потребители; ще бъде изготвена оценка на техните потребности от дирекция „Социално подпомагане"; сключен договор между община Добрич и потребителя; изготвен индивидуален план за всеки от тях.
През същия период ще бъде извършен подбор и обучение на персонала в Звеното за услуги в домашна среда. От 1 май 2013 г. до 31 април  2014 г. ще бъдат предоставени почасови социални услуги - самостоятелно или в комбинация, на 120 лица. Сред тях ще бъдат и деца с трайни увреждания, ограничения или невъзможност за самообслужване, възрастни хора с ограничения или невъзможност за самообслужване. Дейности за лична помощ ще осигурява помощ за поддържане на лична хигиена, при обличане и събличане, при хранене, при вземане на лекарства, предписани от лекар, при рехабилитационни услуги, придружаване до детско, учебно, болнично заведение, месторабота и др.
Комунално-битовите дейности ще включват пазаруване на продукти от първа необходимост - храна, лекарства, други, поддържане на хигиената в жилището, съдействие за дребни битови ремонти, приготвяне на храна с продукти на потребителя, помощ при ползване на административни услуги, плащане на данъци, такси, други.
Дейности за социална подкрепа и социално включване с а насочени към помощ при общуването и поддържането на социални контакти, развлечения в дома и извън него,  придружаване при посещения на кино, театър, изложби, концерти и др., помощ при писане на писма, заявления и подаването им в съответната институция, помощ при снабдяване с помощно-технически средства. НДТ
 


Сходни връзки

СОЦИАЛНИ УСЛУГИ ЗА 120 ДОБРИЧЛИИ ПО ПРОЕКТ "РЪКА ЗА ПОМОЩ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 3.37 секунди