изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:10 EEST
Обсъждат грипна ваканция    
ОбразованиеАктуалният брой на болните от грип днес ще покаже къде ще излязат в принудителна ваканция. 6 основни и средни училища затвориха миналата седмица заради опразнени класни стаи, но 4 области вече са на ръба на епидемия. Вирусът поваля най-много деца до 14 г., които не са се "срещали" досега с щамовете. Всеки втори болен е в тази възрастова група. Училищата ще преброят отсъстващите и ако са повече от 30 на сто, здравните власти ще им препоръчат прекратяване на занятията.

Заради неравномерното разпределение на болните по области и квартали едва ли ще се обявяват веднага ваканции по градове. Такова решение взема министърът. По прогноза на епидемиолозите тази седмица на много места ще бъде достигнат пик.

Хасково и още 3 града пред грипна епидемия

Хасково е най-близо до грипна епидемия, но много болни има и в Пазарджик, Кърджали и Монтана. По последните официални здравни данни в тези области вирусите повалят между 150 и малко над 180 от всеки 10 000 души от населението им. Когато бройката прехвърли 200, дори и необявена, епидемията е факт.

В цялата страна болните се увеличават и е въпрос на дни това да се случи според главния епидемиолог на здравното министерство д-р Ангел Кунчев.

Засега се държат Велико Търново, Кюстендил, Търговище, където почти не е зачестило търсенето на лекар. Но в останалите региони все повече хора пълнят коридорите пред кабинетите. Във Варна, София, Пловдив се усеща увеличение, но под нивата за епидемия.

Грипът тази година не се държи според очакванията ни, признава д-р Кунчев. Епидемиолозите предполагаха, че най-масов ще е новият "Виктория", който паникьоса с тежки усложнения и смъртни случаи Америка. Засега обаче преобладават случаите на типичния свински грип "Калифорния", към който повечето българи вече имат някакъв имунитет. По тази причина и най-много болни има сред децата до 4 г., които за първи път са в контакт с вирусите, на второ място е групата до 14 г.

За ваксини вече е късно, тъй като още до средата на февруари вероятно ще бъде достигнат пик в цялата страна.

Затова лекарите съветват хората да забравят за диети за отслабване, да спят достатъчно и да намалят екстремните натоварвания. Важно е в менюто всеки ден да присъстват храни, които съдържат витамините А и С и пълноценни белтъчини.

Заради приближаващата епидемия повечето лекари съветват да не се ограничават животинските продукти, защото пълното вегетарианско хранене може да отслаби имунитета.

Наред с това трябва да се избягват местата, на които се събират много хора, а ръцете да се мият два пъти по-често от обичайното. При внезапно вдигане натемпература, мускулна слабост и главоболие - да се търси лекар. Освен това да не се проявява криворазбрана всеотдайност на работното място - болните да си останат вкъщи, за да не заразяват колегите си. (24часа)

 


Сходни връзки

Обсъждат грипна ваканция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди