изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:06 EEST
Строители изкопаха гроб за фирмите си на АМ "Тракия"    
Новини

Над 100 души протестират на новостроящия се Лот на АМ "Тракия" - Ямбол – Карнобат с искания да им бъдат изплатени минали задължения от близо 10 милиона лв., предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.



Протестиращите настояват за съдействие от държавата, за да им бъдат изплатени дължимите над 10 милиона лв. от фирмата-подизпълнител ПСТ Холдинг - Стара Загора. Сред плакатите един гласеше: "Скъпи г-н премиер, спрете да режете ленти, режете корупцията". Друг плакат сочи: "Оперативна Програма Транспорт - Открадни Парите Тихомълком". Недоволните изкопаха символичен гроб, в който погребаха табели с имената на своите фирми.

Те отправиха послание към българските граждани, пътувайки по магистрала "Тракия" към родното Черноморие, да не се заглеждат само в лъскавите билбордове, а да знаят, че преминават през труповете на не едно и две български семейства, строили тази магистрала. Защото въпреки че погребалната процесия днес е символична, техните семейства наистина са загробени с дългове до живот.

Десетки полицаи и няколко патрулни автомобила охраняват протеста на строителите на Лот 4 от АМ "Тракия".

БГНЕС припомня, че миналата година строители предупредиха, че ще излязат на протест и ще затворят магистрала "Тракия". Причината бе, че не са получавали парите си от половин година. "Гладът е над всичко по принцип. Така е, това е нашата съдба. Към момента, нашите семейства са в такова положение, че ножът ни опря до кокала", каза тогава пред БГНЕС Асен Башев, управител на "Башев Транс" ЕООД.

Неговата фирма е една от наетите от "Пътища Стара Загора" ЕАД, която не им е плащала задълженията си по договор от април 2012 г. Башев показа документи, според които "Пътища Стара Загора" му дължи 182 864, 73 лв. Той обясни, че "Пътища Стара Загора" ЕАД има сключен договор със Сдружение "Тракия ІV" за доставка на машини и техника, необходими за изграждането на Лот 4.

На 2 ноември 2012 г. инж. Лазар Лазаров, председател на УС на АПИ се срещна със строителите на АМ "Тракия", които заплашиха да спрат работата и да сигнализират европейските институции. Той посочи тогава, че са стигнали до общо споразумение – заплащането 100% да бъде извършено след плащане на сертификата от АПИ на изпълнителя Сдружение "Тракия ІV" през декември 2012 г. Междувременно по силата на това споразумение стана ясно, че изпълнителят ще плати 30% от дължимото плащане още през ноември 2012 г. Така строителите не спират работа, не блокират пътища и магистрали. Лазар Лазаров определи случилото тогава се като недоразумение, "за мен това е възникнало въз основа на предварително правени устни договорки".

Месец след тези договорки на 3 декември 2012 г. беше пребит до смърт от двама свои работници бизнесменът от Сливен Петко Петков заради неуредени финансови взаимоотношения. Според пълните самопризнания, които са направили двама от работниците му, бизнесменът им дължал заплати. А както стана ясно Петков е работил на АМ "Тракия" с фирмата си като подизпълнител. Останалото са страшните подробности на едно убийство, но "гладът е над всичко", както казва не само Асен Башев.

Междувременно през миналата година в държавното дружество "Строителство и възстановяване" в Стара Загора дълги месеци не бяха получавали заплатите си. Работници разказваха, че са принудени да залагат венчалните си халки, за да имат пари за хляб. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Строители изкопаха гроб за фирмите си на АМ "Тракия" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди