изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 08:53 EEST
ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ СЕ СТЯГАТ ЗА ПРОТЕСТА ВЪВ ВТОРНИ    
Земеделие„Асоциацията на земеделските производители в България потвърждава заявената вече позиция за присъединяване към националния земеделски протест”, заяви Христо Цветанов, председател на УС на АЗПБ след получената покана за среща с министър-председателя Бойко Борисов. Срещата е насрочена за вторник 19 февруари във връзка с планирания за 20 февруари 2013 г. от 12 часа протест на пл. Александър Невски в столицата.

Срещата ще се проведе съвместно с представители на НАЗ и НСЗКБ. „Това решение беше взето от УС на АЗПБ на 7 февруари, преди провеждането на Националната среща на земеделските производители в България в кк Златни пясъци”, припомни Христо Цветанов. Исканията, с които АЗПБ се присъединява към протеста са незабавно изплащане на директните плащания на площ за 2012 година, влизане в сила на схемата за намалена ставка на акциза на горивата за земеделски нужди, спешно разплащане от страна на ДФ „Земеделие“ средствата по схемата за качествени плодове и зеленчуци, отпадане на въвеждането на дерогация за ДДС, отпадане на въвеждането на нивомери за складовете за гориво на фермерите, както и разглеждане в срок до края на февруари на подадените проекти в ДФ „Земеделие“ от приемите по мярка 121 с оглед на ефективното усвояване на европейски средства по бюджет 2012.

По време на срещата с премиера Христо Цветанов ще обърне специално внимание по отношение на ефекта от забавянето на директните плащания на площ. По думите му поне половин милиард лева ще отидат при обикновените хора под формата на рента, дължима от фермерите на собствениците на земята, която обработват. От това ще има полза цялата държава и ще се отрази на покупателната способност на населението най-вече в изостаналите селски райони, където в повечето случай земеделският производител е единственият работодател. Освен това според Христо Цветанов другите негативни ефекти са свързани с натрупващите се лихви към банките и ежедневното повишение на цените на суровините, необходими за пролетната кампания на земеделските производители. С оглед на недостига на средства се компрометира цялостното земеделско производство на страната. Христо Цветанов припомни още, че около 70% от плодовете и зеленчуците и около 80% от месото, което се реализира на българския пазар, е внос.

Припомняме, че готовност да се включат в протеста в София заявиха от Асоциацията на зърнопроизводителите – Генерал Тошево и Съюзът на земеделските кооперации „Добруджа”. Добруджанския съюз на зърнопроизводителите реши, че няма да се включи в националния земеделски протест с мотива, че протестът е форма на диалог, макар и крайна, а управляващите вече са доказали, че с тях не може да се води диалог. НДТ

 

 


Сходни връзки

ЗЕМЕДЕЛСКИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ СЕ СТЯГАТ ЗА ПРОТЕСТА ВЪВ ВТОРНИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди