изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 05:43 EEST
Лютви Местан: ДПС не иска вече да е опозиция, бори се за кабинет на съгласието    
Интервюта С Лютви Местан разговаря Тони Маскръчка

- Г-н Местан, ръководството на ДПС започва обиколка в страната. Защо тръгвате от Благоевград?
- Амбицирани сме до началото на април да обиколим 28-те области, за да чуем какво мислят за положението в страната нашите членове и симпатизанти. Това го правим редовно, не само преди избори.
Започваме първо от Благоевградска област, защото за нас този регион е натоварен с особена знаковост. Организацията ни тук е барометърът за общото състояние на ДПС. По пулса тук мерим пулса на другите структури. От срещите в Гоце Делчев установихме, че
сме в кондиция.
Хората искат ние да сме един от основните фактори за категорично установяване на демокрацията, защото управлението на ГЕРБ в последните 3-4 г. отклони България от нормалното европейско развитие. Въпреки абревиатурата си ГЕРБ загуби средните две букви - европейско развитие. Случилото се на 19 януари в 12,23 ч в НДК имаше три цели, които не бяха постигнати.
- Бяхте в Гоце Делчев, където има спор за строеж на джамия и дали той да се разреши чрез референдум. Какви са настроенията?
- Свещеното и неприкосновено право на всеки да построи храм, където да изповядва своята религия, тук се оспорва. ГЕРБ иска да се обвърже това право, гарантирано в редица международни и български документи, с резултатите от местен референдум. Тук дори не става въпрос за втора джамия, а за единствена. Съществуващата е от ХV век, не се ползва отдавна, защото се руши. Мюсюлманите са си пригодили една частна къща и там едва се събират за молитви. Искането им е за една-единствева джамия.
Какво обаче става, ако повечето хора при един евентуален референдум кажат "не"? Ние сме категорично за участието на хората в управлението чрез референдуми, но те не бива да са по въпроси, които засягат естествените права и свободи. Ако мнозинството трябва да решава какви да са правата на малцинствата, доникъде няма да стигнем. Ще ви дам и друг пример, с нашумелия процес в Пазарджик срещу имамите. Забележете, че те са подведени под отговорност по същия член, по който преди 10 ноември 1989 г. Ахмед Доган влезе в затвора. Ние ще дадем своя принос ГЕРБ да бъде свален от власт.
Улицата кипи и това са протести срещу Бойко Методиев Борисов и неговата провалена политика. България се нуждае от ново демократично правителство, зад което да стои широко политическо съгласие. Ние сме готови да участваме в такова политическо съгласие, което да избере следващото правителство. Ние можем да оцелеем в опозиция и още един мандат, но нямаме такова намерение и сме амбицирани да бъдем фактор, който да има отношение при съставяне на следващото правителство.
- Имате ли съмнения относно честността на предстоящите избори?
- Осигуряването на честни избори е задача пред всички структури на ДПС. Нямаме съмнения, че онези грозни сцени на частичните избори например в с. Туховище ще се повторят.
Призовахме нашите хора да бъдат бдителни, пълна мобилизация, за да не се спусне държавната машина върху горките избиратели и да бъдат смачкани. Искаме честен вот.
След спечелването на президентските избори започна началото на края на ГЕРБ. Змията хапе най-страшно преди да умре. Ще настояваме за масирано наблюдение на изборите от ОССЕ.
Чухме, че в села с по неколкостотин жители има над 2000 по списък. ГЕРБ политически загуби изборите. Има стратегия да ги спечели с откраднат вот. Не искам да мисля какво ни чака, но те нямат шанс, нямат и право на втори мандат. Някой има интерес от провеждане на избори в условията на етническо напрежение. Ако се проведат в нормална обстановка, ГЕРБ няма шанс.
- Казахте, че структурите ви в Благоевградско са в кондиция, но реалността е друга. Между ваши членове и симпатизанти още отсега вървят битки кой да води листата. Нападат се хора, за които се предполага, че може да са водачи.
- ДПС е жив организъм. Нашата партия е най-демократична и всеки може да изказва мнение. Нормално е да има различия, но ще приемем ясни критерии и
процедури за формиране
на листите от долу на горе и те ще се изпълняват.
- Комисията на Яне Янев усилено напада ваши дългогодишни кметове в региона.
- Не ме занимавайте с Яне Янев. Това е един маргинал. Ние имаме да решаваме сериозни въпроси. Това, което той прави тук, е бесът на аутсайдера в политиката. Взеха му комисиите, разпадна се парламентарната му група. Уволняваше Бойко Борисов, а накрая, понеже той не може да живее без комисия, премиерът му даде статут едва ли не на главен прокурор на 41-ото НС, за да си придава тежест.
(В интервюто са използвани въпроси и на други медии.)

http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Лютви Местан: ДПС не иска вече да е опозиция, бори се за кабинет на съгласието | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.52 секунди