изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:59 EEST
Конска лазаня открита и у нас    
НовиниСофия. Конска лазаня е открита в търговска верига в България, съобщиха от министерството на земеделието и храните. Засега единствено в "Карфур" са открити продукти, за които се предполага, че съдържат конско месо, съобши министър Мирослав Найденов.


Разкритието е станало късно в петък след сигнал на Еврокомисията. Продуктът, произведен във Франция, веднага е бил изпратен за анализ в лаборатория в Германия. Всички количества - общо 86 килограма, са иззети от магазинната мрежа. По разпореждане на земеделския министър Мирослав Найденов, цяла нощ екипите на агенцията по безопасност на храните са работили по случая.

Иззета е цялата наличност от продукта в магазините „Карфур”, където единствено е установен, съобщи министър Найденов. Ако се окаже, че няма състав на конско месо, продуктите ще бъдат разрешени, ако не – ще бъдат унищожени, каза той.

„Надявам се, че търговските мрежи ще могат да потърсят обезщетение, ако се наложи да се унищожава продукция”, добави министърът. „В случая тревожното е, че скандалът се разраства. При първите случаи, които бяха констатирани, такива продукти в България нямаше, след разширената проверка, която разпореди ЕК, явно вече тези продукти се намират”, каза министър Найденов.

Земеделският министър е разпоредил на БАБХ и те са иззели от търговските мрежи и други продукти извън тези, които бяха станали скандални в европейските страни. Това са колбаси и продукти, за които би могло да има съмнение, че може да има конско месо. От всички изследвани продукти до момента в България, всички проби са отрицателни, каза министър Найденов.

Основание за тревога няма, но случилото се показва много сериозен пробив в системата за вътрешна търговия в Европейския съюзпосочи министърът. По думите му конското месо е разрешено за употреба в ЕС. В случая проблемът идва от заблудата на потребителите. Когато на етикета се изписва говеждо месо, а съставът е конско месо, това заблуждава потребителите.

Междувременно Европейският съюз реши да предприеме спешни мерки за изследване на съмнителната кайма заради наличието на конско месо в хранителни продукти. Такива са открити вече в половината държави от Европейския съюз.

http://standartnews.com

 


Сходни връзки

Конска лазаня открита и у нас | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди