изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 04:51 EEST
В ТЕРВЕЛ ЩЕ ЧЕСТВАТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА МАЙЧИНИЯ ЕЗИК    
НовиниЧестване по повод Международния ден на майчиния език ще се проведе в неделя в Тервел, съобщиха организаторите от СОУ „Йордан Йовков“. Инициативата за проявата е на ученици, които изучават турски език като свободно избираем предмет с преподавател Джанан Ахмед. Проявата се провежда със съдействието на Информационния офис на българския евродепутат Метин Казак в Добрич и областната организация на ДПС.


На тържеството ще присъстват ученици и преподаватели от СОУ „Йордан Йовков“ от 5 до 10 клас от Тервел и региона, които изучават турски език. Те ще представят специално подготвена за празника програма, която включва поетичен рецитал и изпълнение на турски народни песни и танци. За да поздравят своите съученици, в тържеството ще се включат и децата от балет „Каприз” в Тервел с ръководител Живка Ненова.
Българският евродепутат Метин Казак (АЛДЕ-ДПС) ще отправи приветствие до учениците и техните преподаватели по случай Международния ден на майчиния език, в което се посочват и усилията на Европейския парламент за опазването на езиковото и културно многообразие и значението му за гражданите на Европейския съюз.
Гости на празника ще са Джем Улусой - генерален консул на Република Турция в Бургас, Рушен Риза – зам.-председател на ДПС, Ердинч Хаджиев – областен председател на ДПС в Добрич, преподавателите от катедра „Турски език и литература” към Шуменския университет “Епископ Константин Преславски” – Менент Шукриева, председател на сдружение „БИЗ” и Емине Халил, както и експерти от Регионалния инспекторат по образованието в Добрич, представители на местната власт, учители и родители.
Международният ден на майчиния език е обявен наГенерална конференция на ЮНЕСКО през ноември 1999 г. Ежегодно отфевруари 2000 г., този ден се отбелязва с цел насърчаване намногоезичието и културното разнообразие по света. НДТ
 


Сходни връзки

В ТЕРВЕЛ ЩЕ ЧЕСТВАТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕН НА МАЙЧИНИЯ ЕЗИК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди