изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 22:54 EEST
Плевнелиев: Президентът назначава служебно правителство, не програмно    
Политика

В пространнно изказване премиерът в оставка Бойко Борисов даде напътствия на президента за мандатите и се оплака от някои журналисти, че го хвалили, за да се оплачат после в Брюксел за диктат.



Следвайки Конституцията на България след приемане оставката на кабинета има поредица от действия, които трябва да изпълня. Първото ми задължение бе да свикам консултации с политическите сили. Това заяви президентът Росен Плевнелиев, след като Борисов върна мандата за съставяне на правителство, предаде репортер на БГНЕС.

Това беше осъществено през миналата седмица. Днес пристъпваме към следващата задължителна стъпка, да се предостави проучвателен мандат на най-голяма парламентарна група. В изпълнение на тази разпоредба днес поканих на среща по всички правила на Конституцията премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Връчих проучвателен мандат за съставяне на правителство, той беше върнат от политическа партия ГЕРБ. Актуалната политическа ситуация в страната е напрегната, намираме се в политическа криза, хората протестираха, дадоха сигнал, че имат искания, но всички работим за резултати в интерес на нацията, заяви Плевнелиев.

Исканията бяха предоставени на всички институции, за да можем да бъдем максимално полезни в ситуацията. Искам да бъда пределно ясен, че институциите в България работят и ще работят по правилата на демократичната държава. Правителството в оставка свърши своята работа, НС се договорихме, че има още какво да свърши в хода на следващите по процедура на Конституцията стъпки. Апелирам към всички институции да полагат усилия така, че да отговорим на интересите на гражданите и да гарантираме стабилността и развитието и устойчивостта на демокрацията в България. Като президент съм силно мотивиран, аз съм обединител на нацията, ще чуя всеки, ще дам възможност на всеки, но законите ще се спазват, каза Плевнелиев.

Той посочи, че в четвъртък ще направи обръщение към нацията. "Утре имаме КСНС, в сряда планирам прозрачно да връча мандата на БСП. Движим се изключително в рамките на прозрачните точни и ясно мотивирани действия на президентството, мирът да се пази, всеки да бъде чут, каза още Плевнелиев.

От своя страна премиерът в оставка Бойко Борисов посочи, че въпреки доста спекулации "10 секунди сме държали мандата, който ни беше връчен". "Казах и по-рано правителството подава оставка и няма да правим нов кабинет. Искам да напомня, че близо 4 г. носихме цялата политическа отговорност сами с правителство на малцинството, сами. Това е важно да се знае, защото и за радост вчера минаха мирно протестите. Важно е да може държавата да върви по планирания правов ред. През тези години сме градили, никога не сме рушили и не можех да гледам как някой иска да го прави. Настоявам пред вас г-н президент, често говорите за политическа отговорност, предлагам ви вариант как да работят институциите", заяви Борисов. Той коментира, че през цялото време Станишев е упреквал ГЕРБ, че няма да проведат честни избори.

"През цялото време използваха всякаква форма да кажат, че съм диктатор, говореха глупости, разбира се, кой диктатор връща цялата власт? Първият мит падна. Вторият мит беше за контрола върху медиите. Някои от вас брутално ни подкрепяха без да имаме никаква нужда от това и аз съм се чудел защо го правят, а то било пак за пред Брюксел, за да излезе, че ние контролираме медиите. Сега виждате, че всичко било целенасочено. Когато пуснаха "Буда", казаха ще излиза, ще излиза още, ще видите чудеса, какво стана? Първо, Станишев каза: ще ви свалим по другия начин. Излезе Местан и каза: идете си с мир в Кърджали. Сиреч всичко беше планирано. Дори сметките, един месец да се пуснат инкасаторите в отпуск покрай Нова година, ще видим дали нарочно не е направено. Това не е толкова важно в такъв момент. Предлагам да не говорим, че Станишев и Доган говорят за кабинети на слънце, на сянка, кабинети по всякаква тема. Моето предложение, е така както в Румъния стана, Станишев е объркан от този ход сега, ДПС или БСП - те са си едно, да вземат мандата", призова Борисов.

След това той сам отговори на въпроса си защо трябва да го вземат. "Първо те ще проведат изборите, те ще направят всичко. Досега съм се явявал на избори винаги, когато са били на власт и съм печелил. Когато те проведат изборите не могат да кажат, че те са манипулирани. Много е важно за пред хората и пред Европа. Провеждат избори, второ, няма да има нужда вие да понесете пасив, защото вие сте държавен глава. Как ще намерите 15 министри, сега при нас са около 30 зам.-министри, при Станишев бяха около 100 зам.-министри. Плюс областни управители, как ще ги намерите, кой ще ги контролира, вие? Ще направят куп безобразия", обърна се Борисов към президента.

"Ако Станишев и Доган вземат властта, хем няма да могат да се заметат следи, както казват, ще вдигнат доходите на хората незабавно, ще вдигнат пенсиите незабавно. Станишев ще отиде в Брюксел да наложи ветото на Европейския съвет, и въпреки че България е с най-много пари от всички държави, казва немският посланик, Станишев ще го блокира и докато отиде в парламента ще вземе повече пари за България. Веднага ще намаляват сметките и веднага ще разбият монополите. При нас монопол не е създаван. Нашата вина е, че не сме ги смачкали, правили сме опити, ок, хората излязоха на улицата, аз си поемам своята вина. Станишев ще има възможност да излезе в четвъртък и да ги размаже", подчерта Борисов.

"Те свалиха правителството с метеж, използваха бедните хора, вкараха провокатори в тях и не по Конституция ни свалиха. Мен са ме избрали хората. Оставил съм финансово стабилна държава. Не ми се слушат глупостите на Станишев. Сега ще му видя антикризисните мерки на него и на Корнелия Нинова, да видим къде ги приложиха и те са успешни. Всички икономики паднаха в най-голямата криза. Аз управлявах с малцинство. Ако се съберат, те казаха, че имат кабинет в сянка, тоест утре излизат и правят кабинет. На нас ни е нужно да има една държавна институция като президентството хората да идват и да се оплакват като имат проблеми и за радост имаме патриарх от вчера, църква в която да се помолят", допълни Борисов. Той посочи, че изпълнителната власт е сложно нещо. "Станишев си има кабинета, има си мандатоносителя, самият Костов многократно каза да остане в парламента и да работи като програмно правителство плюс "Атака", която е за такава политика, която Станишев прокламира и стават 101 депутатите по моята сметка. Гарантирам им всеки ден да има по 20 депутати от ГЕРБ в НС и парламентът да работи. Гарантирам 20 души отгоре, за да работят, защото е много важно да се избере незабавно съставът на ДКЕВР. Може да се направи така, че да паднат сметките с 8% от март, разчетите го показват, че може. Това означава Доган да ходи на работа всеки ден. 20 души давам за кворум. Това е отговорно", заяви Бойко Борисов.

След това премиерът в оставка отново коментира и БСП и ДПС. "Ако те са искрени и уверени тогава, защо два месеца да има безвремие, защо 2 месеца да се упражняват министри, които те после ще им прехвърлят вина. Вземат властта, след това ако народът ги препотвърди, те продължават. Аз им предлагам и пред всички, и пред протестиращите правителство с ясна отговорност и тогава Станишев ще има тази възможност. Да видите как ще му се зарадват в Брюксел. Иначе рискът да ни спрат някои от инфраструктурните проекти, не искам да си мисля, да ни спрат някои от магистралите. А 2 или 3 месеца, когато няма политическа власт и отговорност е просто много опасно за държавата", коментира Борисов. Той заяви, че винаги е градил държавата. "Не мога да гледам как я рушат, затова ние даваме толкова депутати при положение, че Доган е на работа. С 20 души ще подкрепим съставянето на служебен кабинет. Във всички случаи този кабинет ще носи отговорност, иначе президентът трябва да носи отговорност", каза Борисов.

Той не отговори и на въпрос на БГНЕС дали не признава някаква грешка в политиката си по доходите, защото хората наистина живеят бедно и вместо това отново нападна Станишев. "От първия ден вдигнахме пенсиите, когато дойдохме на власт. Станишев само взе решението. Оттам нататък най-тежката финансова криза в света, това е криза, ето аз му казвам – ела и вдигни пенсиите и доходите на хората. Да видим как ще го направят", заяви Борисов.

Тук Плевнелиев се намеси и каза, че всеки ще бъде чут. "Очаквайте от мен яснота и прозрачност. В момента държавата има много важни въпроси. Не коментирам слухове, когато дойде времето ако се наложи да се прави служебно правителство, тогава ще кажа какви са неговите приоритети и кой може да го осъществи", заяви Плевнелиев. Той посочи ден по ден какво ще се случва оттук нататък. Утре – КСНС, той трябва да гарантира сигурността на гражданите, да демонстрира и да посочи взаимовръзките на институциите. Независимо кой как протестира, държавата работи и гражданите да се чувстват спокойни. В сряда връчвам мандата на БСП. В четвъртък ще направя обръщение пред нацията в НС. В него ще дам пълна яснота по процеса оттам нататък. В петък връчвам мандата на ДПС, ако БСП откажат в сряда. Това е графикът. Ако и трите ПГ откажат, което ще стане ясно спрямо графика, в понеделник излизам и продължавам с ясните послания от един президент, който си носи кръста и се отнася отговорно към институциите. В понеделник ще чуете задачите на програмното правителство, вероятно между сряда и петък следващата седмица би могло да се посочат хората, които ще застанат в това служебно правителство, подчерта Плевнелиев. Той заяви и че президентът не може да назначава програмно правителство, президентът назначава служебно правителство. "Очаквам отговорното отношение на всички ПГ, на тези, които ще бъдат поканени с мандат. Държавата през тази седмица ще бъде пред светлината на прожекторите пред света", каза още Плевнелиев.

Борисов посочи, че е отговорен човек и максимално иска да помогне и на президента, и на държавата. "Благодаря на тези медии, които ни критикуваха през тези 4 г. Те бяха много остри, но дори и те се засрамиха от това, което направиха много ваши колеги в тези няколко дни. Благодаря, но стана хубаво, че тези митове паднаха вече и те няма да ни се приписват повече на нас", обърна се Борисов към медиите.

Президентът добави, че работи по исканията на протестиращите, които получи в неделя. "Те са разпратени по всички компетентни институции. Аз искам също исканията на гражданите да бъдат осъществени, поели сме ясни ангажименти, радвам се, че посоченият от мен като добра платформа обществен съвет е приет и е посочен като искане и от протестиращите. В него има синдикати, работодатели, протестиращи и други граждански организации, защото той трябва да бъде много добре структуриран и да търсим решения, посочих ясно какви са сроковете. В четвъртък ще чуете конкретиката", увери Плевнелиев.

Борисов помоли гражданите, които протестират да се пазят от политическите партии, да не се поддават на провокации, да внимават да не бъдат експлоатирани. "1917 г. в Русия с властта на народа дойде Сталин с КГБ, в Германия дойде Хитлер с Гестапо, в Румъния дойде Чаушеску със Секуритате, да внимават гражданите и да ползват енергията да си градим държавата, да не си я рушим. Защото всички са граждани на тази държава, посочи Борисов.

БГНЕС припомня, че след оставката на правителството на министър-председателя Бойко Борисов, дошла след масовите протести на граждани в цялата страна, в петък, 22 февруари, президентът Росен Плевнелиев проведе консултации с парламентарните групи. Изводът от консултациите президентът обобщи: "Чухме ясни позиции на всички парламентарни групи. Вървим към съставяне на служебно правителство".

След като президентът даде мандат за съставяне на правителство първо на най-голямата парламентарна група и след това на втората по численост, той има право по свой избор да даде възможност за последен трети опит. Тогава проучвателен мандат може да получи всяка една от останалите парламентарни групи - "и после на ДПС", каза Плевнелиев след края на политическите консултации. Ако и този трети опит излезе несполучлив и държавата остава все още без съставено правителство, тогава президентът разпуска Народното събрание и с Указа, с който разпуска НС веднага насрочва избори за ново Народно събрание, назначава служебно правителство за този интервал от време.

"Дейността на НС ще продължи до изтичане на неговия мандат вероятно към края на следващата седмица. Ще бъдат предприети много важни мерки, действия, ще бъдат приети и промени, включително законодателни, в последните дни на НС, за да можем да гарантираме приемането на някои важни и смислени и да дадем възможност на служебното правителство да може да работи спокойно. Такива действия и законопроекти, които трябва да бъдат приети и финализирани са Законът за енергетиката, така че да създадем условия за отстраняване на пречките и коригиране на цените на тока с оглед на социалното напрежение", каза президентът в петък.

Изборите за нов парламент трябва да бъдат проведени в първоначалния срок - не по-късно от два месеца от прекратяване на правомощията на предходното. При служебно правителство изборите трябва да бъдат до края на април или до средата на май, съобщи още Росен Плевнелиев.

Подобни казуси имаше през 1994 г., когато тогавашният президент д-р Желю Желев назначи служебно правителство с премиер единствената досега жена в историята на страната Ренета Инджова и насрочи парламентарни избори; 1997 г., когато, след като подаде оставка премиерът Жан Виденов под натиска на силни протести заради главоломна инфлация БСП върна мандата. И новоизбраният президент Петър Стоянов назначи служебно правителство с премиер Стефан Софиянски. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Плевнелиев: Президентът назначава служебно правителство, не програмно | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.16 секунди