изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 00:41 EEST
НОВО ШВЕЙЦАРСКО ДАРЕНИЕ ЗА ЗООПАРКА    
ЕкологияДарение на стойност 3500 швейцарски франка или 5 565 лева е постъпило по сметките на община Добрич. То е от общината в швейцарския град Шафхаузен, съобщи вчера кметът Детелина Николова.

Средствата ще бъдат вложени в Центъра за защита на природата и животните, който е изграден с активната подкрепа на партньори от Шафхаузен. Те ще се използват за закупуване на оборудване и извършване на благоустройствени дейности. С част от тях ще бъдат закупени нови пейки и маси за отдих на посетители, уреди за поддръжка на терена на зоопарка, ще бъде осигурено зимно облекло на работниците и ще се обзаведе помещение за персонала.

Кметът съобщи, че община Добрич е изпратила благодарствено писмо до община Шафхаузен. С него се отправя и покана към новия кмет на швейцарския град да гостува в Добрич.

От общината припомнят, че Центърът за защита на природата и животните е уникален както за България, така и за Източна Европа. Създаден по българо-швейцарски проект, зоопаркът е с обща площ 160 декара, с богата 40-годишна дървесна и храстова растителност, с удобни транспортни и пешеходни връзки. Центърът за защита на природата и животните в град Добрич е първата лицензирана зоологическа градина в България. Лицензът е издаден от министъра на околната среда и водите след доклад от междуведомствена комисия, с който се установява дали центърът отговаря на предвидените в закона изисквания и условия за отглеждане на животни в зоологически градини. През 2007 г. българо-швейцарското партньорство, създало Центъра за защита на природата и животните в Добрич, чества десетгодишен юбилей. Днес в уникалния не само за България, но и за Източна Европа център, живеят над 100 животни от 30 вида.

 В момента се разработва нов проект в партньорство с „ПроЗоо Добрич“ от град Шафхаузен по Българо-Швейцарската програма за сътрудничество, процедура за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Тематичен фонд „Фонд партньорство“. Единият от проектите е за изграждане в Центъра за защита на природата и животните на постройка за отглеждане на рядко срещания вид източно балканска свиня, на  къщичка за фламинго и съоръжение против пробив на лисици при съществуваща ограда. НДТ

 


Сходни връзки

НОВО ШВЕЙЦАРСКО ДАРЕНИЕ ЗА ЗООПАРКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди