изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:15 EEST
Премахват ТЕЛК-комисиите    
Любопитно

Специализираните ТЕЛК-комисии да бъдат премахнати, а лекарите, които се занимават с медицинска експертиза, вече ще имат право и да лекуват, при определени условия. Това предвиждат промени в Закона за здравето, одобрени днес от правителството в оставка. Чрез тях се правят изменения и допълнения в още няколко закона в здравеопазването.



Към момента ТЕЛК комисиите функционират към определени болници, като всяка комисия е специализирана в експертизата на определен вид заболяване. За да получат определен процент инвалидност, пациентите трябва да обиколят много кабинети и специалисти. Преди години в няколко териториални комисии бяха засечени и корупционни практики на даване на пари на лекари, за увеличение на процента на инвалидност.

Други промени създават възможност здравните кабинети в детските градини, училищата и специализираните институции да предоставят социални услуги за деца и лечение на деца с хронични заболявания. Промени в закона за лечебните заведения предвиждат водене на публичен регистър на лечебните заведения, които извършват инвитро процедури. Предвижда се той да бъде част от регистъра на лечебните заведения.

С промени в закона за здравното осигуряване се въвеждат изискванията на европейска директива, според която осигуреният пациент ще може да избере държавата, в която желае да получи здравните услуги, да заплати за тях, след което да потърси възстановяване на парите от здравната каса или от министерството. Според пациентски организации, обаче тези промени са само на хартия, защото отново няма да позволят на българските пациенти да се възползват от тях. Основната пречка ще е финансова. Здравната каса ще плаща за лечението ни в чужбина толкова, колкото и у нас. В другите страни обаче престоят в болница е в пъти по-скъп. Освен това човек ще трябва да извади парите първо от джоба си и когато оздравее и се върне у нас да чака касата да му ги възстанови.

Другият проблем е, че институциите отказват възстановяване на разходите в чужбина за палиативни грижи, долекуване, също така имунизации и тежки психични заболявания.

Най-голямата рестрикция, която може да блокира целия механизъм, е вратичката, че касата ще направи списък с диагнози, за които човек ще трябва да иска специално разрешение. В него фондът може да включи диагнози, които са зависими от "планиране на лечението и налагат ползването на високоспециализирана и скъпа медицинска инфраструктура". На практика това са повечето сериозни болести каквито са онкологичните или бъбречната недостатъчност, при която хората се нуждаят от трансплантация.

http://www.dartsnews.bg

 


Сходни връзки

Премахват ТЕЛК-комисиите | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
Премахват ТЕЛК-комисиите
Автор: Anonymous да 2013-03-06 @ 22:22 EET
Отдавна трябваше да ги премахнат.Нищо не става от тях.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди