изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:07 EEST
С НОВИ ИНВЕСТИЦИИ ЗК „ОРЛОВА МОГИЛА” ОТБЕЛЯЗВА 20-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ /СНИМКИ/    
Интервюта Новите придобивки на ЗК „Орлова могила” – ремонтна работилница и модерна земеделска техника, вчера бяха официално осветени от иконом Стоян Иванов в присъствието на член-кооператори, партньори, приятели. Председателят на кооперацията Иван Колев съобщи, че тази година за нея е юбилейна – навършват се 20 години от учредяването й.

 „През годините е имало много председатели - Петко Илиев, Димитър Николов, Димитър Михалев, Стоян Дончев и други. Всеки по нещо е оставял след себе си, с изключение на последните осем години, когато нищо не е правено в тази кооперация”, каза пред присъстващите Иван Колев. От свое име и от името на Управителния съвет той благодари на нотариус Юлиян Димитров и адвокат Димитър Желязков за подкрепата, която са оказали, за спасяването на ЗК „Орлова могила”. „Благодаря на всички вас – ентусиазираните механизатори, с които положихме много труд и вече са налице нашата нова работилница, нашите нови трактори”, каза в приветствието си г-н Колев. Той връчи юбилейни стенни часовници на двама от учредителите на кооперацията. Лентата на новата придобивка преряза доайенът сред председателите на земеделските кооперация Георги Христов – председател на ЗК „21 век” – с. Владимирово. Ето какво сподели по-късно Иван Колев за читателите на НДТ:

 

- Г-н Колев, каква е новата придобивка на ЗК „Орлова могила”, която бе открита днес /бел. Ред. Вчера/?

-      Днес освещаваме новата техника, която закупихме със собствени средства трактор „Фенд” висок клас 260 конски сили с тороразпръсквачка с GPS, която позволява застъпване 2 см на торта, както и плуг Рава. Закупили сме и трактор от среден клас „Беларус”. Фадрома „Маниту” и трактор малък клас „АрмаТрак 80. Откакто съществува кооперацията в с. Орлова могила, а преди това и ТКЗС, не е имало ремонтна работилница. Затова решихме да направим ремонтна работилница, където да могат да се ремонтират машините, която също официално открихме. Всичко е закупено със собствени средства, не сме използвали нито кредит, нито европейски програми.

 

-      Каква е стойността на инвестицията?

-      Пропуснах са отбележа, че тракторът „Фенд” е на лизинг. Цялата инвестиция е на стойност около 300 000 лева.

 

-      Откога ръководите ЗК „Орлова могила”?

-      Ръководя я от 2011 г. като прокурист, за да можем да я спасим от други интереси. По-късно бях избран за председател с 69 гласа от 70. Така от 22 май 2012 г. аз съм председател на ЗК „Орлова могила” с мандат 4 години.

 

-      Когато поехте управлението на кооперацията тя в какво състояние беше?

-      Имаше 144 000 лева задължения към „БГ Агро” и неизплатена рента около 50 000 лева т.е. с около 200 000 лева задължения. Успяхме да покрием тези задълженията. Тази година сме на челните места по рента – платихме по 80 лева рента на собствениците на земя.

 

-      Каква беше за кооперацията миналата стопанска година? Очевидно е била успешна, щом сте успели да изплатите тези задължения и да направите инвестиции със собствени средства?

-      Ние сеем основно три култури – пшеница, царевица и слънчоглед. Сяхме и рапица, но, както знаете, миналата година тази култура навсякъде измръзна. Моето мото е с високи добиви и високи цени резултатите се получават. Ние продадохме слънчогледа  на цена 0,95 лева за кг. Някои чакаха цена от 1 лев, но, нека да чакат. Продадохме пшеницата на цена от 0,43 лева/кг при среден добив от 480 кг/дка. Така със субсидията, ние получихме приход от 200 лева от декар. Това даде старт и освен, че сме покрили задълженията и сме направили инвестиции, имаме и налични средства, с които да посрещнем жътвата, да дадем заплати, закупена е тор, гориво.

 

-      Колко земя обработва кооперацията? Колко от тях засяхте през есента с пшеница и как се развива тя?

-      5 700 декара в землището на село Орлова могила. Есента сяхме 2 500 декара с пшеница, от които 100 декара  за семепроизводство, защото трябва да възстановим семепроизводството, тъй като са много скъпи семената. Останалите площи ще бъдат разпределени пропорционално за пролетниците – слънчоглед и царевица.

 

-      На какви сортове и хибриди залагате?

-      При царевицата работят с KWS, през миналата година сорт Аманда се представи много добре в тази сушава година. Добивът беше 600 кг/дка. При пшеницата, освен Енола на Добруджанския земеделски  институт, сяхме и френския сорт Апачи. Той е с прекрасни хлебопекарни качества. За радост, бе изкупен за хлебопроизводство в нашия град от фирма „Савимекс”. Френският сорт даде добив от 500 кг/дка. В нашите полета Енола дава не повече от 550 кг/дка. При слънчогледа залагаме на хибриди на „Синджента” – Адажио и Мелдима. При царевицата залагаме на Декалб и Аманда на KWS.

 

-      С какво торите? През последните години земеделските производители масово торят само с азот, което зле се отразява на почвите.

-      През есента наторихме с по 20 кг/дка NPK. Преди да завалят снеговете хвърлихме по 25 кг/дка азот и сега чакаме да наторим още с 20 кг/дка. Мисля, че ще е достатъчно. В земите на кооперацията от 20 години не беше торено с NPK. След като направих анализ на почвата се установи, че липсва фосфор, калий и е пренаситено с азот, което започва да окислява почвата. Затова взехме трактора Фенд, орем с него на 42 см дълбочина, за да можем да преобърнем почвата. Резултатът не закъсня.

 

-      Как се развиват есенниците?

-      Поне засега са перфектни. Последният дъжд, който падна, е 22 л/кв. м. 

 

-      Колко души работят в кооперацията?

-      Общо 10 души с администрацията. Механизаторите са петима – падат се по 1100 декара на човек. Две момчета са от с. Бенковски, а останалите са местни хора, които живеят в Добрич.

 

-      Кога е учредена кооперацията?

-      През 1950 г. е учредено ТКЗС в село Орлова могила. 56 човека са учредили ЗК „Орлова могила” с фирмено дело 2240 от 22 април 1993 г.

 

-      Колко са член-кооператорите?

-      Сега вече са 176. Това беше ябълката на раздора. Всеки един от предните председатели е залагал капан на принципа „след мен и потоп”. При провеждане на общи събрания не е имало първа точка от дневния ред за приемане и освобождаване на член-кооператори. След като съдия от Окръжния съд забелязал , че липсва такава точка, започна ходене по мъките. Направихме събрание. Имаше останали живи 16 човека от учредителите. С тях тръгнахме и узаконихме кооперацията.

 

-      Какво предстои, каква ще е следващата инвестиция?

-      Следващата инвестиция е овощна градина. Започнали сме я. Тя е на площ от 50 декара със сливи. 

 

-      Смятате ли да отглеждате и други култури?

-      Да, ЗК „Орлова могила” изкупува земя и може би, ще сеем малко лавандула, лози.

 

СТАНИСЛАВА КРЪСТЕВА / НДТ

 

[image2]

[image3]

[image4]

[image5]

 

 


Сходни връзки

С НОВИ ИНВЕСТИЦИИ ЗК „ОРЛОВА МОГИЛА” ОТБЕЛЯЗВА 20-ГОДИШЕН ЮБИЛЕЙ /СНИМКИ/ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди