изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 10:13 EEST
Добрев: Всички сметки за ток са заложени срещу кредити за два ТЕЦ-а    
НовиниПриходите на електроразпределителните компании са заложени като гаранция по договорите за изкупуване на скъпия ток от ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3. По този начин всички абонати на ЕРП стават гаранти на собствениците на централите и те са взели заем, за да ги построят. В момента са налице и дългосрочен договор за изкупуване, и особен залог като гаранции.

Това заяви министърът на икономиката и енергетиката в оставка Делян Добрев на извънреден брифин. Той обяви, че има особени залози на вземания по дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия от ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3 г, съобщи "Фокус".

За договорите за особени залози предупреди вчера енергийният експерт Стефан Гамизов. Пред ТВ7 той представи документи, от които е видно, че държавната компания НЕК е била гарант по договорите за изкупуване на ток от ТЕЦ "Марица Изток" 1 и 3. Според Гамизов по този начин всички абонати на ЕРП в България стават роби на американските компании. Той обаче бе категоричен, че нито премиерът Борисов, нито министър Добрев са знаели за този залог.

„Има такива особени залози, сключвани 2002 г. и в края на ноември 2005 г. Тези особени залози са придружени с всички съответстващи документи. По своята същност представляват залог на сметките на всички потребители в България срещу вземане на кредит за тези централи", каза Добрев.

Той заяви, че днес в 14.00 ч. ще внесе всички документи при главния прокурор, за да прецени дали действията са били законосъобразни. Те са осигурили гаранции за инвеститора от всички потребители в България за една инвестиция.
"Това е все едно да станете поръчител и да си заложите заплатата на някой, който да строи апартаменти", обясни министърът в оставка.

Добрев посочи, че договорът от 2002 г. е под формата на писмо и е за милиарди левове. Договорът е подписан от изпълнителния директор на НЕК и от изпълнителния директор на „Марица Изток 3” АД. Договорът за „Марица Изток 1” е от 2005 г. и е сключен с AES. Той е с разрешение от министъра на енергетиката НЕК да подпише договор за особен залог. Предмет на залога са бъдещите вземания на НЕК от "Електроразпределение Варна" АД и "Електроразпределение Пловдив" АД. Подписан е от тогавашния министър Румен Овчаров.

Такъв особен залог аз до момента не съм виждал, каза Делян Добрев. По думите му - или имаш дългосрочен договор, или имаш особен залог, а в момента има и двете. Според договорите за AES са заложени приходите на "Електроразпределение Варна", "Електроразпределение Пловдив", което значи – приходите от ЕВН и ЕОН. За другата централа – "Марица 3", са заложени 43% от приходите на 3-те дружества, каза Добрев и уточни, че няма представа как 43% от приходите на двете от дружествата са били повторно заложени.
"Строителството към момента на даване на особения залог не е стартирало и за момента е само на документи", добави той.

Цинизъм и лъжа е последното изявление на министъра на икономиката в оставка Делян Добрев, според когото са заложени сметките на потребителите при договорите с двата американски ТЕЦ-а "Марица-Изток" 1 и 3 - няма такова понятие. Заложени са бъдещите вземания, които централите ТЕЦ "Марица-Изток" 1 и 3 ще получават от НЕК, заяви депутатът от Коалиция за България Димчо Михалевски.

Според него има дългосрочен договор за изкупуването на електроенергията срещу направените инвестиции от съответния инвеститор, а особените залози са гаранция пред финансиращите институции, че ще си получат вземанията, поясни той.  www.dir.bg
 


Сходни връзки

Добрев: Всички сметки за ток са заложени срещу кредити за два ТЕЦ-а | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди