изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 13:29 EEST
СДЕЛКА СЪС СТАР ТРЪБОПРОВОД НОСИ 1.3 МЛН. ЛВ. НА ВиК    
Икономика Нарочна пресконференция по повод изказвания в публичното пространство на депутата от БСП и екс зам.-министър, отговорен за водния сектор Димчо Михалевски, свика управителят на ВиК - Добрич, Радослав Русев. Пред журналисти той заяви: "Продажбата на тръбите от замразения обект за изграждане на водопровод за снабдяване на Добрич от терасите на Дунав е целесъобразно, законосъобразно и прозрачно". Водопроводът е стар, строен е през 80-те години и е замразен през 90-те години на миналия век, след което пък повечето от половината окраден.

От положените 90 км тръби са останали 43 км. Водопроводът е строен по времето, когато в Добрич са влизали по около 18 млн. кубика вода, а сега - по 8 млн. кубика. Освен това, диаметърът на тръбите е 1,20 м, тоест, те са пригодени за приток на огромно количество вода, раказа още водният шеф. "От всичко казано става ясно, че съоръжението не е необходимо и е ненужно за ВиК - Добрич, и в началото на януари предложих продажбата на тръбите. Потенциалните приходи са необходими както за оборотно финансиране, така и за инвестиционната програма на дружеството", обясни още Русев. Купувачът е фирма "Стийл Трейд България" ЕООД - избран чрез борсов посредник, а според сключения договор - което е за срок от 12 месеца, ВиК - Добрич, ще получи 1,3 млн. лева от продажбата на тръбите. Всички разходи са за сметка на купувача, а водното дружество ще получи по 10.8 стотинки нетна цена на килограм скрап. Продажбата чрез Софийска стокова борса пък осигурява прозрачност на сделката, коментира още Русев и добави, че, според него, бившите ръководства са действали безотговорно, щом до момента никой не е пристъпил към подобно решение. В касата на ВиК - Добрич вече са постъпили първите 200 000 лева от сделката.

Трасето минава през 7-8 общини, където има няколкостотин земеделци и арендатори. Всички те ще бъдат обезщетени по пазарна цена от купувача, обясни Радослав Русев. 

За четирите месеца, откакто Русев пое ръководството на водното дружество, събираемостта се е увеличила с 15-16 на сто. "Заварих дълг от 13 млн. лева, сега той е 11,6 млн. лева", каза не без гордост мениджърът. Със средствата от продажбата на старите тръби ще бъде реализирана макар малка по обем, но инвестиционна програма на фирмата. Сред планираните дейности е подмяна на 8 км водопровод в Балканци, качествено измерване на входа на постъпилите количества вода, мониторинг на водата по системата, каза още Русев. Той съобщи още, че е завършен монтаж на измервателни уреди и вече се следят количествата вода, които влизат в Добрич от водоема на 5-и километър и от Одринци. По данни на уредите ежедневно в Добрич постъпва по 38-39 хил. кубика вода. На въпрос какви са финансовите резултати на фирмата за изтеклата 2012 г. Русев заяви, че фирмата е приключила годината със загуба между 200-250 хил. лв. Запитан може ли да има поевтиняване на цената на водата, управителят на фирмата бе категоричен, че има теоретична възможност за това, но на практика няма как да стане, защото водата се продава под себестойност. "Цената на кубик за населението с ДДС е 2.84 лв., а добиването на 1 кубик вода на фирмата струва 2 киловатчаса електроенергия" - каза Русев. НДТ

 

 

 

 


Сходни връзки

СДЕЛКА СЪС СТАР ТРЪБОПРОВОД НОСИ 1.3 МЛН. ЛВ. НА ВиК | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
СДЕЛКА СЪС СТАР ТРЪБОПРОВОД НОСИ 1.3 МЛН. ЛВ. НА ВиК
Автор: Anonymous да 2013-03-13 @ 13:30 EET
ОЩЕ ЕДИН СОФИЙСКИ ДАЛАВЕРАДЖИЯ,УСЕТИ ЧЕ МАЛКО МУ ОСТАВА И ПОЧНА ДА СЕ ГУШИ!КОЛКОТО МУ Е ТЪПА ФИЗИОНОМИЯТА ,ТОЛКОВА МУ СА ТЪПИ И ОБЯСНЕНИЯТА,ЧЕ ОТ 40СТ. МУ ОСТАНАЛИ 10СТ.???

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди