изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 09:22 EEST
Кметът на Тел Авив дари вино от нар на пловдивски лекар    
Новини

Сребърна статуетка на музикант и вино от нар получи снощи пловдивският лекар д-р Невен Енчев от Рон Хулдай, кмет на Тел Авив-Яфо. Личният дар поднесе директорът на културата на старата израелска столица Ейтан Бен-Ами минути преди концерта на „Тел Авив Младежки оркестър" в Пловдив. Той е в знак на благодарност за помощта на д-р Невен Енчев, председател на фондация „Качество за живот“, при организиране гостуването на младите музиканти в България.



Турнето на младежкия оркестър, под егидата на кмета на Тел Авив, включва Гоце Делчев, София, Пловдив, Лом и Велико Търново и е във връзка с честването на 70 години от спасяването на българските евреи. То е по идея на Яков Джераси, председател на международната фондация „България“.

Директорът на културата на Тел Авив емоционално сподели снощи пред изпълнилите градската Концертна зала пловдивчани, че неговата съпруга, както и жената на брат му, са деца на български евреи и той е благодарен на нашия народ, че е спрял депортирането на техните родители в лагерите на смъртта. След това Ейтан Бен-Ами връчи на зам.-кмета на община Пловдив Стефан Стоянов специални марки, изобразяващи създаването на Тел Авив през 1909 г. и плакет от стъкло с благодарствени думи на иврит. „Ние спасихме не само близо 50 000 свои сънародници, но и още 20 000 евреи като им издадохме транзитни визи“, припомни историческите факти зам.кметът.

След прочувствените думи започнаха и вълнуващите изпълнения на 14-18-годишните младежи от Тел Авив. Изненада за публиката бе чистият български език, на който момче от оркестъра разясняваше всяка музикална пиеса. Младите музиканти изпълниха творби на израелски композитори и джаз импровизации. Специален гост на концерта бе солистката на Националното музикално училище в София Невена Пейкова. Нейният кристален глас омагьоса публиката с две песни на иврит и любимата българска песен „Хубава си, моя горо”.

„Хубава си, моя горо“ е песента, която българските евреи често си припяват в Израел“, спонтанно сподели от сцената Яков Джераси.

За финал момичетата и момчетата от Тел Авив изсвириха Дунавско хоро. А публиката им се отблагодари за вълнуващите изпълнения като ги извика 2 пъти на бис. Няколко пловдивчани лично изказаха своето възхищение на директора на оркестъра Вера Голдщайн и диригентът с международно признание Йоси Регев.

Катя СТАЙКОВА

 


Сходни връзки

Кметът на Тел Авив дари вино от нар на пловдивски лекар | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди