изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 09:00 EEST
Борисов даде напътствия на Райков    
Политика

Бившият премиер Бойко Борисов сдаде с напътствия изпълнителната власт на новия министър-председател в служебното правителство Марин Райков, предаде репортер на БГНЕС. Той от своя страна, ги прие с благодарност. На церемонията по встъпване в длъжност на служебното правителство присъстваха министрите на служебния кабинет и бившите министри от правителството на Борисов. Новият служебен кабинет с премиер Марин Райков встъпи в длъжност с указ на президента Росен Плевнелиев.



"Така, както получихме властта, така и я сдаваме на новия кабинет. Искам да благодаря на министрите от старото правителство за това, което правеха", заяви бившият премиер Бойко Борисов. Много неща направихме, много можеше по-добре да направим, много сгрешихме, но затова Господ праща изпитанията, за да могат хората да се поучат от грешките. Нямаше смисъл да чакаме още месец и половина да дойдат редовните избори. Решението беше правилно, което взехме и така има възможност всички политически партии и всички, които искат да участват на изборите, да отидат и да участват, това е единственото демократично нещо – избори и там хората, които са гласували най-много за дадена партия получават мандат да управляват. Всеки един от вас да отчете това, което е направил добре и да си направи изводите какво не сме могли да направим по-добре, заяви Борисов.

Това, което правихме в строителството, в инфраструктурата, образованието, археологията и хората го оценяват, но има парадокс, то е толкова нормално, че те много бързо свикват с него. Какво по-нормално има в една столица да има спортна зала, метро с хиляди подземни паркинги за автомобили, само че нямаше преди. Какво по-нормално да се строят детски градини, паркове, ремонт на училища, само че това не се правеше. Хората бързо свикват и няма смисъл да им натяквам, те го виждат всеки ден. Това, за което не ни стигнаха силите е балансът, добави Борисов.

Той посочи, че от неговото правителство са се хванали да правят всичко едновременно, "в същото време управлявахме сами в най-тежкото време в света, когато държавите се разпадат и не си мислете, че това време е отминало".

Борисов каза, че Испания, Италия, Гърция влизат в тежка рецесия в момента. "Аз истински се радвам следващите правителства да могат да усвоят договорения от нас най-висок възможен бюджет на страна от ЕС, защото от никъде няма да дойдат 12 млрд. евро чисти пари за българските граждани, отникъде. Заварихме спрени всички фондове, в момента оставяме абсолютно всички фондове да работят. Големите инфраструктурни проекти или са договорени с гарантирано финансиране от Брюксел, или са вече на асфалт и на довършителни работи. Ние ще си направим изводи в партията и много честно ще предложим на хората с колко и как може да им се вдигнат доходите, няма да обещаем с нито лев повече, от това, което може да даде българската икономика. България е падала много пъти в капана на популизъм, ние оставяме държава с твърди финанси, стабилна държава", подчерта Борисов. Той пожела на новия кабинет успех. И започнаха неговите напътствия към новия кабинет.

"Изобщо не обръщайте внимание на това, което ще говорят партиите, включително и нашата, защото ние можехме да управляваме още 2 месеца и нямаше да има това изпитание, но напрежението на улицата щеше да е огромно. Ние няма да ви критикуваме, защото ние с месец и половина по-рано сдадохме властта. Не обръщайте внимание на БСП и ДПС, защото те дезертираха, точно им казах: 20 души ви трябват в НС за кворум, тоест БСП и ДПС да управляват, президентът да не се налага да не спи, за да прави правителство. Станишев можеше да има правителство и ако имаше 200 000 работни места, щеше да ги е разкрил, щяха да вдигнат доходите на хората. Ние сме харчили толкова, колко икономиката позволява. Последните 840 млн., които взехме до 10-15 дни Брюксел ще ни ги върне. Те не са похарчени, а са дадени временно на зърнопроизводителите и земеделците, ние сме оставили модерна инфраструктура за следващите поколения, другите да мислят. Пожелавам успех, правете това, което считате за мъдро и това, което можете да направите. Те нямат правото да говорят, включително и ние. А тези, които говорят за национализация, за разтрогване на договори, ще поставят държавата в такава изолация, че нови хора ще напускат България и нищо добро не ни очаква", завърши напътствията си Борисов, нещо безпрецедентно при предаване на властта.

Премиерът Марин Райков заяви от своя страна, че те могат да управляват и ще управляват без парламент и без собствен бюджет, "но не можем да управляваме без доверието на хората".

"Още от самото начало държа да кажа, че този министерски екип ще бъде работлив, а не бъбрив. Той ще има комуникационна култура с медиите, но трябва да бъде оставен да работи и аз много разчитам на медийната подкрепа и независимост", подчерта Марин Райков.

Много голяма част от изказването му днес в Гранитната зала в сградата на Министерски съвет беше обръщение към неговия предшественик Бойко Борисов. Марин Райков дори направи оценка на решението на Борисов да подаде оставка. "Доказахте, че сте силен, а не силов политик като създадохте условия народът да бъде чут отново. Това е от ключово значение. С това доказахте, че демократичните принципи са стил на поведение и начин на мислене на българските политици и българската политическа класа, че ние днес можем да се наречем европейска демократична България", обърна се той към Борисов.

"Сега е наш ред да организираме демократични и прозрачни избори. Уверен съм, че като партиен лидер ще помогнете да се установи градивен диалог да проведем спокойно състезание между партийните платформи и проекти, които трябва да отговорят на очакванията на гражданите и които трябва да върнат надеждата сред българите", каза още Марин Райков на своя предшественик. "За мен е много важно да кажа няколко неща: ще държим на приемственост по отношение на направеното от вас в областта инфраструктурата, археологията и културата и други области, в които бяха постигнати определени резултати. Ще стъпим върху приетите с вашето мнозинство закони, тъй като ние няма да имаме възможността да предлагаме законопроекти. Ние ще изпълняваме вече разписания бюджет. С този бюджет, приет с вашето мнозинство ще търсим резерви за един по-социален подход, за да очертаем една бъдеща политика за доходите", добави той.

След изказванията премиерът Марин Райков се здрависа с всички бивши министри от кабинета "Борисов". Бившият премиер от своя страна също се здрависа с всички министри от служебното правителство.

БГНЕС припомня, че за служебен премиер и министър на външните работи вчера президентът Плевнелиев назначи българския посланик в Париж Марин Райков. При обявяването на служебното правителство президентът Плевнелиев съобщи, че то ще работи за доверие в институциите, за повече прозрачност и граждански контрол. Служебното правителство ще бъде гарант за свободни и демократични избори. Ще бъде създаден граждански борд за честни избори към министър-председателя, заяви държавният глава.

Екатерина Захариева ще е вицепремиер и министър на регионалното развитие. Деяна Костадинова е вицепремиер и министър на труда и социалната политика. Илияна Цанова е вицепремиер по управление на средствата от Европейския съюз. Асен Василев е министър на икономиката, енергетиката и туризма. Драгомир Йорданов е министър на правосъдието. Проф. Иван Станков е министър на земеделието и храните. Калин Христов е министър на финансите. Кристиан Кръстев е министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Проф. Николай Милошев е министър на образованието, младежта и науката. Проф. Николай Петров е министър на здравеопазването. Петя Първанова е министър на вътрешните работи. Петър Стойчев е министър на физическото възпитание и спорта. Роман Василев е министър за развитие на електронното правителство. Тодор Тагарев е министър на отбраната. Владимир Пенев е министър на културата. Юлиан Попов е министър на околната среда и водите.

Служебното правителство разполага с пълния обем от правомощия, които Конституцията и законите предвиждат за Министерски съвет, излъчен от Народно събрание, но с ограничения в неговите правомощия, които произтичат от невъзможността на този кабинет да предприема действия, за които е необходим акт на парламента.

Държавният глава разпуска 41-то Народно събрание на 15 март 2013 г. и насрочва избори за Народно събрание на 12 май 2013 година. Президентът Росен Плевнелиев издаде и указ, с който определя номерацията, наименованията и границите на 31 изборни райони за произвеждане на избори за народни представители на 12 май 2013 година. /БГНЕС

 


Сходни връзки

Борисов даде напътствия на Райков | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди