изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:19 EEST
ОЩЕ 1,5-2 ГОДИНИ СМЕТИЩЕТО КРАЙ БОГДАН МОЖЕ ДА ПОЕМА БОКЛУКА НИ    
Екология

Средно по 136 тона отпадъци се изхвърлят дневно. Пуснатата в експлоатация преди три години нова клетка, вече е на около 50 % заета



Средно по 136 тона отпадъци се депонират дневно на депото за твърди битови отпадъци в Добрич, съобщи вчера Григор Алексиев – управител на „A.S.A. България», която е оператор на сметището. Той обясни, че има дни , в които боклукът е около 90 тона, но след празници се увеличава и до 160 тона. На сметището на Добрич край село Богдан изхвърлят отпадъците си и общините Крушари и Добричка срещу съответното заплащане. 90 на сто от депонираните боклуци обаче са от градската община. 

Това сметище може да поема отпадъци още година и половина две, съобщи Григор Алексиев. Пет са камионите, които пренасят твърди битови отпадъци. Четири обслужват град Добрич и един обслужва община Добричка. Всяка една от тези коли прави по четири курса дневно, като вместимостта й е 70 контейнера тип „бобър", а всеки контейнер от своя страна побира един кубик боклук. Контейнерите се чистят всеки ден, а пластмасовите пред еднофамилните домове- веднъж седмично, обясни Алексиев. Пред журналисти вчера бе демонстрирано как се измерва с кантар количеството отпадък, което постъпва на сметището. Обяснено бе, че компютърната система изпраща информация от депото към община Добрич и тя не може по никакъв начин да бъде манипулирана.

Зам.-кметът арх. Пламен Ганчев припомни, че през 1998 г. сметището на Добрич се е простирало на 70 декара, а преди да се изгради новата клетка, която сега събира отпадъците, площта му е нараснала до 100 декара. Преди около 3 години е открита новата клетка на депото. Тя е на площ 28 декара и е разчетена да поема отпадъците за 5 години и половина. В момента старото сметище е само запръстено. След изграждането на регионалното депо за твърди битови отпадъци, което е предвишдено да стане до края на 2014 година, ще се пристъпи към ракултивиране на смветището край Богдан, за да могат земите там отново да се и5зползват. Именно с тази цел, според Закона за опазване на околната среда, всяка година общината трябва да внася по сметка на РИОСВ – Варна, такси, съобразно количеството изхвърлен отпадък. Както НДТ в началото на седмицата писа, за миналата година общината е трябвало да внесе 450 000 лева такава такса, а тази година тя е 850 000 лева, за 2014 г- 1 750 000 лева, тъй като се определя според изхвърления отпадък, а самата такса на тон се увеличава с всяка година. Тогава кметът Детелина Николова обясни, че именно необходимостта от внасянето на такава такса по сметката на РИОСВ – Варна, е наложило завишаването на такса «Смет» за добричлии от тази година. Тя обясни, че средствата ще се използват за рекултивиране на сметището край село Богдан, след като заработи това край с. Стожер.

«Ако бяхме изградили и въвели регионалното депо в Стожер преди две години, сега нямаше да трябва да плащаме тази такса, а за рекултивация щяхме да използваме средства по оперативна програма «Околна среда», обясни зам.-кметът арх. Пламен Ганчев. Той припомни, че дейностите по разработване на проекта за регионалното депо край Стожер са стартирали още през 2004 година. «Сега плащаме данъка за това, че не въведохме депото навреме», каза още арх. Ганчев.

Той припомни, че през 2010 г. имаше опасност страната ни да понесе санкции за това, че не са изградени регионалните депа по европейските изисквания, но срокът бе удължен до края на настоящия програмен период. Той изрази опасения, че след това санкцията ще бъде наложена и тя ще бъде плащана от държавата и общините. Ако депото край Стожер не бъде изградено до година и половина – две не е ясно къде ще се депонират отпадъците на 230 000 жители на региона. То е разчетено да обслужва общините от областта и община Никола Козлево за период от 30 години, както ще има и сепариращ участък за разделяне на отпадъците, както и възможност за компостиране, обясни ръководителят на проекта Теодора Петкова.

Стана ясно, че сметището край село Богдан е едно от малкото у нас, където отпадъкът се обработва с компактор, което позволява депонирането на по-големи количества. Данните сочат, че до момента клетката на депото е заета на около 50 процента с отпадък. НДТ

 


Сходни връзки

ОЩЕ 1,5-2 ГОДИНИ СМЕТИЩЕТО КРАЙ БОГДАН МОЖЕ ДА ПОЕМА БОКЛУКА НИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди