изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:59 EEST
20 години лишаване от свобода получи 21-годишен от с. Свобода, извършил грабеж с убийство    
Ред и сигурностНаказание 20 години лишаване от свобода при първоначален строг затворнически режим наложи Окръжен съд – Добрич, на 21-годишния Радин Ив. Хр. от с.Свобода, община Добричка. Той бе признат за виновен в това, че на 28.06.2012 г. в с. Свобода е отнел 1 банкнота с номинал 2 лв. от владението на 76-годишна жена от същото село, с намерение противозаконно да я присвои, като употребил за това сила и грабежът е придружен с тежка телесна повреда, изразяваща се в постоянно общо разстройство на здравето, опасно за живота, от която е последвала смъртта й.

 

Съдът постанови Радин Хр. да изтърпи първо и отделно наказание от 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим, наложено му с предходна присъда.

Съдът го осъди да заплати на двамата синове на пострадалата обезщетение в размер на по 50 000 лв. ведно със законната лихва, за неимуществените вреди – болка и страдания, причинени им с деянието. Той е осъден да заплати и 380 лв. обезщетение за имуществени вреди.

По молба на подсъдимия и след като той призна вината си и даде съгласие да не се събират доказателства в съдебното следствие, Окръжен съд –Добрич, допусна делото да бъде разгледано като съкратено съдебно следствие. По този ред е определено наказанието на Радин Хр., като първоначално наложеното от петчленния съдебен състав доживотен затвор бе заменено с 20 години лишаване от свобода.

По делото е установено, че на 28.06.2012 г. подсъдимият е работил при свидетел от селото и след работа поискал да му се плати, за да си купи алкохол. С получените 6 лв. си взел 1 л. домашна ракия, прибрал се у дома си и се почерпил. Около 23 ч., след като изпил алкохола, искал да си купи още, но нямал пари. Според самопризнанията му той се сетил за пострадалата и решил да вземе от нея пари. Знаел, че тя е вдовица и живее сама, а наблизо до дома й нямало съседи. Той прескочил дворната порта и се приближил до прозореца й. Видял, се тя спи на леглото, телевизорът работи, а осветлението е загасено. Заобиколил къщата, търсейки отворен прозорец, през който да проникне вътре. Хванал с ръце прозорец на съседна стая, дръпнал го силно и той се отворил. Когато влязъл в стаята със спящата жена, видя дамската й чанта окачена на касата на вратата и започнал да тършува в нея.

В този момент пострадалата се събудила и го попитала кой е и какво търси. Опитала се да се надигне от леглото. Радин Хр. се приближил до нея и започнал да й нанася безразборни удари по тялото и главата. Продължил с насилието, докато пострадалата спряла да вика, да се движи и той разбрал, че я е убил. Намерил завивка, която не била изцапана с кръв и покрил цялото й тяло с нея.

След това открил под мушамата, с която била застлана масата в стаята, 2 лв. и купони за хляб. Взел парите и на следващия ден ги похарчил. Същия ден отишъл на селското сметище и изгорил дрехите, с които бил облечен при извършване на престъплението.

Радин Хр. е сторил деянието в изпитателния срок на условно наказание, наложено му от Окръжен съд – Добрич, за грабеж и влязло в сила на 11.01.2011 г.

Починалата била открит на 05.07.2012 г., когато единият от синовете й отишъл да я посети.

Съдебната експертиза е установила, че причина за смъртта на 76-годишната жена е гръдна травма, контузия и разкъсване на ляв бял дроб. Тя е настъпила за около десетки минути, като през това време е била в съзнание и е чувствала силни болки.

Присъдата на Окръжен съд – Добрич, подлежи на обжалване и протест.

До влизането й в сила Радин Хр. остава с мярка за неотклонение задържане под стража.

15.03.2013 г. Пресслужба Добрички окръжен съд
 


Сходни връзки

20 години лишаване от свобода получи 21-годишен от с. Свобода, извършил грабеж с убийство | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди