изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:59 EEST
"Галъп": След протестите за ГЕРБ - 20%, за БСП - 19%    
Новини "След огромната буря, след срива и кръвта по улиците, ГЕРБ и БСП са на по-малко от 1% разлика. При избори ГЕРБ печели 20% вот, а БСП - 19%", съобщи вчера по Би Ти Ви социологът Андрей Райчев. Той се позова на експресно проучване на социологическата агенция "Галъп" за електоралните нагласи до 15 март.

През януари и декември разликата между двете партии според "Галъп" е била малко над 4 на сто в полза на ГЕРБ.

Социологът изрази изумлението си, че въпреки масивните бунтове по улиците "ГЕРБ води, а БСП пада". "След този срив на паднал кабинет резултатите са почти като преди протестите", добави той. "Горе-долу така и ще паркират на изборите", коментира още той.

Според Райчев ГЕРБ не се е сринал - само 3 на сто са се оттеглили от него след протестите на хората през февруари, а БСП даже пада с 1 на сто. "На тези избори победителят няма да може да управлява", заключи той.

Най-големият печеливш от протестите е "Атака" - подкрепата за формацията на Волен Сидеров е скочила 4 пъти до 10%, съобщи социологът.

Точно обратното се е случило с "България на гражданите" на Меглена Кунева, която е на ръба с 3% подкрепа. Данните показват, че партията на Иван Костов ДСБ е малко над 1%. "При ДПС резултатите са непроменени, независимо от политическата криза и протестите - те остават твърдо на 6%", посочи Райчев.

Паритетът се пренася и в персоналните рейтинги на лидерите на двете големи партии. Бойко Борисов печели одобрението на 28 на сто от българите. Данните на "Галъп" показвали, че губи повече от опонента си Сергей Станишев, на когото симпатизират 26 на сто. По думите на Райчев единствено столичният кмет Йорданка Фандъкова качвала подкрепа.

"При служебното правителство хората може да забравят Борисов, защото ще видят, че има алтернатива - друг вид премиерски говор", коментира Райчев. Социологът образно описа ситуацията между двете партии така: "Ако се играе мач между "Левски" и ЦСКА, съдията не е купен и свири дузпа, не се знае как ще свърши мачът."

Политоложката Румяна Коларова обаче добави, че нито ЦСКА, нито "Левски" са същите.
Според Райчев имало социологическо основание да се появи партия на протеста. "Ако някой успее да събере енергия и да направи партия, има шанс", заяви той.
"Няма харизматичен лидер, който да поведе протестиращите и да канализира енергията им в партия", коментира политоложката Румяна Коларова. http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

"Галъп": След протестите за ГЕРБ - 20%, за БСП - 19% | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди