изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 20:08 EEST
Коя е държавата “Ракия”?    
Любопитно Известният на Запад наш график Янко Цветков разсмя Германия. На книжния пазар се появи неговата книга “Атлас на предразсъдъците”. В нея той публикува точни географски карти, но дава воля на фантазията си при изписването на държавите.

Така вместо Швеция ще прочетете “Икеа”. Търсите ли България, натъквате се на “Ракия”, а северната ни съседка е “Страната на вампирите”, напомняйки за Дракула. Турция пък е “Държавата, осигуряваща износ на работна ръка”.

“Страната на воплите” няма как да е друга, освен Гърция. Германия пък е “Страната на скръндзите”. Натъкнете ли се на “Гулаш”, то се знае, че сте попаднали на Унгария. Необятната Русия авторът е нарекъл “Газово хранилище”, “Газопреносната страна” със сигурност е Украйна. Забоде ли се погледът ви на север, там пък е “Прекалено много дъжд”, сиреч Великобритания.

“Разбира се, че всичко това са карикатури, картите ми нямат научна стойност, но пък съдържат известна доза истина”, заявява авторът пред в. “Берлинер моргенпост”.

Географските хрумвания на Цветков са умело съчетани с наслоените предразсъдъци за населението, представени с хаплив хумор. “Ако някой изглежда така, че би могъл да е добър е...ч, то той има шансове да стане президент”, пише авторът, намеквайки за Бил Клинтън.

Стиснати шваби, шмъркащи холандци, знойни испанци - нито едно от подобни клишета не е подминал Цветков. Той обаче представя предубежденията не само с хумор, а и внушава, че те не са коректни, а по-скоро погрешни, не рядко наивни и дори отвратителни. Всички италианци можели да пеят.

“Идете в някое италианско заведение и ще ви заболят ушите от изпълненията на кръчмаря”, съветва българинът. Японците били любезни? Ами някой да опита да влезе в асансьор с японски туристи с неизменните им фотоапарати, после ще брои синините по тялото си.

Авторът се пита и защо според гърците в Швеция живеели само перверзни типове, а руснаците пък я наричали “място за групов секс” заради прочутата шведска тройка, която май е плод на нечия фантазия.

“Човешката история е пълна със смехотворни клишета и предубеждения”, смята авторът.

С книгата си той целял да покаже, че всяко обобщение на навици и начин на живот е напълно погрешно. “ЕС не е хомогенна маса. Гърция е Гърция и Германия - Германия. Единствено това може да спаси ЕС като проект”, разсъждава философски Янко Цветков. http://www.trud.bg

 


Сходни връзки

Коя е държавата “Ракия”? | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди