изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 14:22 EEST
БАЛЧИК ИМА ПРЕДСТАВИЛ В ИНИЦИАТИВАТА "ВИСЯЩО КАФЕ"    
Общество Нова общност се създаде в социалната мрежа, чието мото е "Подари "висящо кафе" в твоя град!". Идеята тръгнала от историята за „висящото кафе“, разказана от италианския поет и сценарист Тонино Гуера?, пише на страницата на общността. "Механизмът на този неочакван и дребен подарък е изненадващо прост. От години в кафенетата съществува негласното споразумение, че всеки може да поръча „висящо кафе“, което да плати без да консумира.

Това кафе е платено и ще чака своя клиент, който по различни обстоятелства не може сам да си го плати. С кодовия въпрос: „Някой поръчвал ли е „висящо кафе?“, той ще признае на сервитьора, че няма пари, за да плати своята напитка и ще получи възможността да поръча кафе, платено и подарено на него от непознат. Изключително простата схема е разпространена в цял свят и ние не виждаме причина да не навлезе и в българските заведения. И нека бъдем разбрани правилно – абсолютно на всеки от нас се е случвало да няма пари, за да плати кафето си. Дали поради перманентна липса на средства или по чистата случайност, като забравено или изгубено портмоне. „Висящото кафе“ е малък подарък, който можем да направим на непознат и който може да ни се върне, когато самите ние имаме нужда от него. Защото дребният жест може да стопли всеки от нас, а признайте си, всички обичаме усещането, че някой се е погрижил за нашата усмивка!" - пишат организаторите. Инициативата е обхванала голяма част от страната, като в нея се е включил и представител на област Добрич - заведение "Фентъзи" на Рибарския площад в Балчик, става ясно от публикувания списък на тези, които са се включили. Всички заведения - част от общността, могат да бъдат открити по места по унифицирания стикер, с който се обозначават.

Ето и публикуваната история за "висящото кафе" на Тонино Гуера:  "Влизаме в едно малко кафене, поръчваме си и сядаме на една маса. След нас влизат двама човека:

- Пет кафета. Двете са за нас и три "висящи". Плащат петте кафета, изпиват своите две и си тръгват. Питам Де Сика:

- Какви са тези "висящи" кафета?

 

Отговаря ми:

- Почакай и ще разбереш.

След това влизат други хора. Две момичета си поръчват две кафета - плащат нормално. След малко влизат трима адвокати, поръчват седем кафета:

- Трите са за нас, а четирите "висящи".

Плащат за седем, изпиват своите три и си тръгват. След това младеж поръчва две кафета, изпива само едно, но плаща и двете. С Фелини и Де Сика седим, говорим си и гледаме през отворената врата огрения от слънцето площад пред кафенето. Изведнъж на вратата се появява тъмна сянка, някакъв много бедно облечен човек, пристъпва на прага и тихо пита:

- Имате ли "висящо" кафе?"

Този род благотворителност за първи път се появява в Неапол. Хората предварително плащали кафето на някой, който не може да си позволи чаша горещо кафе. Там оставяли в заведенията, по този начин не само кафета, но и храна. Вече е напуснала границите на Италия и е разпространена в много градове из целия свят.

"Висящото кафе" - Тонино Гуера, разказ на една негова случка с режисьорите Федерико Фелини и Виторио Де Сика. Случка, която според неговите думи може да докара сълзи на всяко лице." НДТ

 


Сходни връзки

БАЛЧИК ИМА ПРЕДСТАВИЛ В ИНИЦИАТИВАТА "ВИСЯЩО КАФЕ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди