изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 06:50 EEST
71 партии искат да участват на изборите    
Новини 71 политически партии са подали заявка за участие в изборите през май. В 18 часа изтече крайният срок, в който политическите сили можеха да дадат заявки за участие. Това е рекорден интерес на формациите в сравнение с последните три парламентарни вота - от 2001 г., 2005 г. и 2009 г. На последните парламентарни избори през 2009 г. участваха общо 18 партии и коалиции, а на вота през 2005 г. - 22 партии и коалиции.

От Централната избирателна комисия обявиха, че до този момент вече регистрираните партии са 8, сред които са ГЕРБ, БДС Радикали, „Нова алтернатива" на бившия военен министър в тройната коалиция Николай Цонев и НДСВ, Обединена социалдемокрация, Национал-демократичната партия на Капка Сидерова и сина й Димитър Стоянов, "Либерален алианс" на варненския бизнесмен Веселин Марешки и Български демократичен форум, за които проверка на ГРАО установи 7000 автентични подписи, съобщиха Дневник и Дарик.
След подаването на документите дирекция ГРАО проверява достоверността на подписите и едва тогава партията се регистрира, което е и причината за все още малкия брой партии с гарантирано участие на изборите. До 30 март ГРАО ще проверява дали партиите са събрали нужните подписи и броят на регистрираните формации ще расте.

От ЦИК казаха още, че максималната допустима сума за изразходване от партия или коалиция за предстоящата кампания е 4 милиона лева.ГРАО не проверява пълната подписка на всички партии, които са подали списъка с избирателите си, уточни говорителят на ЦИК Бисер Троянов на въпрос за съмненията за подписките и искането да публикува протоколите от ГРАО до ЦИК, отразяващи проверката на подписките на партиите.
Той обясни, че ще бъде поставен въпроса дали самите резултати могат да бъдат обобщени в табличен вид и качени на страницата на ЦИК. ГРАО проверява до 7000 валидни записа от една подписка, независимо колко подписа са внесли партиите, уточни той.

Част от формациите ще се явят в коалиция на вота - като тези около БСП в "Коалиция да България" и около СДС в "Новият СДС".

До 1 април е срокът за учредяване на предизборните коалиции, в които могат да влизат само регистрираните в ЦИК партии.

Очакват се и други съюзи - между НДСВ, партията на напусналия ДПС Касим Дал - "Свобода и достойнство" и евентуално Земеделския народен съюз на Стефан Личев. Разговорите между формациите продължават, след като се оказало, че няма да има коалиция между СДС, хората на Касим Дал и НДСВ.

Четири т. нар. бизнес партии, които се родиха покрай местните избори, се впускат и в състезанието на национално ниво, по примера на ЛИДЕР (партията около бизнесмена Христо Ковачки) на парламентарния вот през 2009 г., която ще участва и сега. Едната е "Либерален алианс" на варненския бизнесмен Веселин Марешки, който досега участва предимно на местни избори.

Две от регионалните партии тръгват от Бургас - едноименната "Бургас" на неуспелия кандидат за кмет на града Ваклин Стойновски и Средна европейска класа на строителния предприемач Георги Манев, която се прочу на последните местни избори с това, че набираше кандидати по обява във вестник. Четвъртата формация е пловдивската "Кауза България" на арх. Цветелин Цоневски.

Във вота се включват и няколко новоучредени партии, сред които "Синьо единство" на Надежда Нейнски, която се очаква да се съюзи с ДСБ, както и "Глас народен" на музиканта Светослав Витков (Светльо от "Хиподил"), който се пробва вече на избори като независим кандидат за президент.

Предизборната кампания започва на 12 април, 30 дни преди изборите, и ще приключи в 24 ч. на 10 май. 11 май ще е ден за размисъл и партиите няма да имат право да агитират гражданите.

Според последните законови промени изборният ден вече ще започва с час по-късно - в 7.00 ч. и ще продължи до 20.00 ч. Агитационните материали трябва да бъдат премахнати до три дни след изборния ден.

От ЦИК припомниха, че общият допустим от закона размер за изразходване средства от партия и коалиция за предизборна кампания е 4 млн. лв., а за инициативен комитет – 200 хил. лв.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) ще изпрати 22 дългосрочни и 220 краткосрочни международни наблюдатели за предстоящите на 12 май предсрочни парламентарни избори, става ясно от доклад на предварителна мисия на организацията в България.

Представители на ОССЕ са били в България между 18 и 20 март, като са се срещнали с представители на властите, изборната администрация, партиите, медиите и гражданското общество, за да преценят нуждата от изпращането на мисия за изборите.
След разговорите те са преценили, че в България трябва да пристигне стандартна мисия за наблюдение въпреки искането на Министерството на външните работи и на някои партии за разширена такава. Все пак съставът на мисията е значителен. 22-ата дългосрочни наблюдатели ще прекарат в страната между шест и осем седмици за срещи и наблюдение - те имат сериозен опит в провеждането на избори и възможността да анализират случващото се. Те ще дадат насока и на краткосрочните наблюдатели, които ще бъдат в България няколко дни и задачата им ще е да следят случващото се в различни части на страната около изборите.  http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

71 партии искат да участват на изборите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди