изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 12:00 EEST
Католиците празнуват днес Великден    
Празници

Католиците от цял свят празнуват Възкресение Христово. По време на своето първо великденско богослужение като папа Франциск призова онези, които са се отклонили от вярата, да позволят на Бог да се завърне в живота им.

Vaticana 06 Vaticana 08 Vaticana 13



Папа Франциск ръководи късно в събота тържественото великденско бдение в базиликата "Св. Петър". Тази година бдението бе съкратено, а от Ватикана обясниха, че папата иска месите, които отслужва, да не бъдат прекалено дълги, предаде БТА. По времето на Бенедикт XVI месата обикновено продължаваше почти 3 часа.

Днес папа Франциск ще отслужи тържествената великденска меса, ще отправи първото си послание "Урби ет орби" и ще поздрави вярващите с Възкресение Христово на десетки езици.

Тази година католици и православни честват светлия празник с голямо разминаване в датите. Православните християни ще отбележат възкресението на Исус Христос на 5 май. Всъщност разминаването на датите на Великден идва от различните календари, които използват църквите. Католиците изчисляват по Григорианския. Още през 1582 г. папа Григорий XIII заменя стария Юлиянски календар с нов, който по-късно става известен като Григориански календар. В Православните храмове служението продължава да бъде по Юлиянския календар.

Повече от 20 000 католици от Пловдивска област празнуват днес Възкресение Христово /Великден/. Най-много - около 14 000 от тях, живеят в община Раковски, а останалите - в общините Калояново и Пловдив. Това каза отец Димитър от храма "Пресвето сърце Исусово" в град Раковски. Празникът днес ще започне в 10.00 часа с тържествена Великденска литургия, която ще се отслужи във всички католически храмове в Пловдивска област. След това ще бъдат благословени Великденските пасхални ястия, които са традиционни за този празничен ден за цялото християнство - боядисани яйца и козунаци, уточни отец Димитър.

Кулминацията на празника бе снощи, когато в църквите се състоя Велико пасхално бдение. Всички светлини в храма се изгасиха и малко преди полунощ свещеникът изнесе запален трисвещник. От този огън богомолците запалиха свещите си и по традиция ги отнесоха по домовете си. Точно в полунощ свещеникът обяви Възкресението с празничен тропар.

Отслужена бе и празнична вечерня с "подновяване на кръщелното обещание, което по думите на отеца се състои в изповядване отново на вярата и отричане от злото, така както се е състояло при самото Свето кръщение.

Честването на Възкресението Христово /Великден/ започва от Велики четвъртък и продължава три дни от Страстната седмица. Първият ден се измиват краката на 12 апостоли - това са мъже, минали под венчило предходната година. Те се благославят и се раздава апостолски хляб, обясни свещеникът. В петък вечерта се извършва литургия за поклонение на Светия кръст и Кръстен път на открито с младежи от енорията, като това са млади хора, които се подготвят за богопомазване. http://dnes.dir.bg
 


Сходни връзки

Католиците празнуват днес Великден | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди