изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 06:44 EEST
"Алфа Рисърч": 14% са за партия на протестиращите    
Общество Малко преди старта на предизборната кампания електоралната битка между двете основни политически сили остава в полза на бившите управляващи – 21,9% за ГЕРБ срещу 17,4% за БСП. Това сочат данните от национално представително проучване на “Алфа Рисърч”, проведено на 22-27 март.


Спрямо януари ГЕРБ увеличава преднината си от 2% на 4,5%. Най-силен ръст бележи “Атака” – от 1,9% на 5,5%. ДПС запазва позициите си (4,8%). “Движение България на гражданите” също губи привърженици (от 5,6% на 3,9%), но има сериозни шансове да бъде петата партия в 42-рото народно събрание. Две политически сили – ДСБ-Единство (1,8%) и НФСБ (1,6%) са с най-голям потенциал да атакуват 4-процентната бариера, особено при по-ниска избирателна активност.

Хипотетична партия на всички протестиращи събира 14% желание за подкрепа, но тези гласове не са консолидирани и не се насочват към определен политически субект. Все още не са решили дали и за кого да гласуват 28%, а това може да предизвика изненади по време на кампанията.

Въпреки утихването на протестите и появилите се разцепления в редиците на гражданските движения, българското общество запазва значим протестен потенциал. Изцяло одобряват “гласа на улицата” 55%, 38% - частично, 36% декларират готовност да излязат на протест. Внушително мнозинство от 92% застава зад искания с икономическа насоченост. Много по-нисък (20%) е делът на онези, които подкрепят разнопосочните политически искания. Респективно, протестни партии, които поставиха в центъра на посланията си икономическите проблеми, отбелязват електорален ръст, за разлика от онези, които заложиха на политически акценти.

Висока подкрепа за протестите и ниски очаквания за трайни политически последствия от тях - е един от основните изводи от проучването. Мнозинството от пълнолетните жители подкрепят изцяло (55%) или отчасти (38%) протестите. Готовността за участие в тях обаче е по-ниска. Склонни да излязат на улицата са около една трета от българите, предимно до 30 години.

Именно фокусът върху икономическите искания обуславя ниски очаквания за трайни политически последствия от протестите: 65% смятат, че гражданският натиск ще отшуми след изборите, срещу 34%, които са на мнение, че ще се установи траен контрол над управлението.

Не толкова прякото участие във властта, колкото упражняването на контрол чрез граждански квоти в регулаторни органи и комисии се разпознава като най-ефективен механизъм за влияние върху управлението (56%). 20 на сто смятат, че протестиращите имат най-голям шанс да постигнат целите си чрез формиране на партия, с която да се явят на изборите. Други 23% виждат този шанс чрез включване в сегашните партии.
Усилията на президента по съставянето на служебното правителство и нормализирането на ситуацията се оценяват позитивно. Росен Плевнелиев е най-одобряваният политик (32% положителни оценки срещу едва 19% отрицателни). Разпуснатото 41-во народно събрание си отива с 9% одобрение и 60% неодобрение.

За разлика от политиците на значителна подкрепа се радва новият български патриарх Неофит - 42% имат надежда, че той ще има активно отношение към случващото се.
Служебният министър-председател Марин Райков е слабо познат. Мнозинството от хората нямат мнение за дейността му. Очакванията към служебното правителство и премиера са по-скоро резервирани. Един от всеки петима е убеден, че кабинетът ще успее да стабилизира ситуацията в страната. Социалното напрежение и оставката на кабинета “Борисов” са задълбочили сериозната криза на доверие към институциите на представителната власт и държавата.

В голяма степен тези оценки отразяват негативизма към политическите партии, който беше заявен и на протестите в страната. Лидерите на двете основни политически сили – Бойко Борисов и Сергей Станишев, също губят част от подкрепата си. Борисов влиза в предизборната кампания с 25% доверие срещу 44% недоверие, а Станишев - съответно с 20% на 48%. Същевременно оставката на Борисов е довела до консолидация сред привържениците на ГЕРБ и повишаване на мобилизацията им за гласуване. Тя запазва добри позиции в по-младите и средните възрастови групи и в градовете със силни кметове, но е в отстъпление в областни центрове с тежки икономически проблеми. Ако изборите бяха днес, при около 55-57% избирателна активност (3,5-3,6 млн. души), ГЕРБ би могла да достигне около 35-38% от действителните гласове, БСП около 30%, “Атака” и ДПС по около 10%, а ДБГ 4-5%. От това дали и други политически сили ще преминат бариерата, ще зависи каква коалиция ще се формира и доколко устойчиво би било следващото управление и парламент.
(Анализът е на “Алфа Рисърч”, със съкращения)

Регулярното проучване на “Алфа Рисърч” за обществените, икономическите и политическите нагласи в страната е проведено на 22-27 март 2013 г. Сравнимо е с предишните тримесечни проучвания, които се извършват по една и съща методика и със съпоставими индикатори. Представително е за пълнолетното население на страната. Проведено е сред стратифицирана по тип населено място извадка от 1050 пълнолетни граждани, подбрани по метода на квота по пол, възраст и образование.
Изследването няма външен възложител, реализира се със собствени средства на агенцията.

http://www.trud.bg/

 


Сходни връзки

"Алфа Рисърч": 14% са за партия на протестиращите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.22 секунди