изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 18:34 EEST
НОВ ПРОЕКТ ПОДПОМАГА 32 ВЪЗРАСТНИ ОТ ОБЩИНА КРУШАРИ    
Новини

Община Крушари за трети път участва и има одобрен проект по схемата "Помощ в дома”. Интересът досега е бил много голям. Имало е желаещи, които не са успели да се включат. Вече над 100 души са посетили информационните срещи, които са проведени по стартиралия от началото на февруари нов проект на община Крушари „Подкрепа за социално включване”, съобщи ръководителят на проекта Димитрина Желева. Тя участва в пресконференция в Добрич, заедно с кмета на община Крушари Добри Стефанов.



 

          Проектът ще се реализира в рамките на 15 месеца, като продължителността на предоставяната услуга „Домашен санитар", „Домашен помощник" и „Сътрудник социална работа” е  12 месеца.

В рамките на година на 32 самотно живеещи стари хора, както и на деца с увреждания ще бъдат предоставяни почасови услуги за лична помощ и комунално-битови дейности. Освен това, новото при този трети подобен проект е, че те ще получават и услуги, свързани със социалното  включване, като организиране на свободното време, поддържане на лични контакти и възстановяване на умения за самостоятелен начин на живот. С реализирането на проекта се цели повишаване качеството на живот на рискови групи от община Крушари чрез инвестиране в човешкия капитал, увеличаване нивото на заетост и намаляване на риска от институционализация на самотноживеещи възрастни хора и деца с увреждания.

          По проекта ще бъдат наети 18 служители. От тях 8 домашни санитари и 8 домашни помощници. Освен това, ще има и двама сътрудници за социална работа.  Задължително условие е кандидатстващите за работа да са регистрирани в Дирекция „Бюро по труда”. Всеки от тях ще се грижи за  двама потребители в рамките на работния ден, за което ще получават месечно възнаграждение от 420 лева. Получателят на социалната подкрепа заплаща месечна такса, съобразно броя на ползваните часове, като за преценка на  потребностите ще бъде извършена индивидуална оценка на всеки кандидат.

За първи път схемата предлага наемане на допълнителни специалисти - сътрудници за социална работа, които ще посещават по график възрастните хора, които са обект на грижа, обясни Д. Желева. Тя посочи, че възрастните хора се нуждаят не само от почистване на домовете и готвене,    но и от помощ при посещение при лекар, при подаване на документи в община или „Социално подпомагане” и т.н. Социалните работници ще имат подкрепяща роля за старите хора и за екипа, който ще реализира проекта.

Общината е подписала декларация, че със свои средства ще осигури устойчивост на услугата поне една година след приключване на проекта. Според Д. Желева, по този начин ще се разшири услугата, която се предоставя от Домашния социален патронаж.

Новост в проекта е, че е предвидено и споделяне на иновативни практики, което ще стане на организирана областна конференция през май и юни.  В изпълнение на основните  дейности по проекта ще бъдат проведени информационни срещи за  консултиране и подбор на кандидат-потребители и кандидат-служители към Звеното. Подбраният персонал по проекта ще премине въвеждащо обучение за създаване и усъвършенстване на професионални умения и компетенции на лицата, желаещи да изграждат професионална кариера в областта на социалните услуги.

Минимум 100 са хората от общината, които отговарят на условията и имат нужда от такава подкрепа. Не са малко обаче тези, които не подават заявления от предразсъдъци или по лични причини, коментира Димитрина Желева. При предните проекти най-много ползватели е имало в общините Телериг и Ефрейтор Бакалово.

 


Сходни връзки

НОВ ПРОЕКТ ПОДПОМАГА 32 ВЪЗРАСТНИ ОТ ОБЩИНА КРУШАРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 1.06 секунди