изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:48 EEST
ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ ОТ НАБЛЮДЕНИЕТО НА РАБОТНАТА СИЛА ПРЕЗ 2012 ГОДИНА (ОБЛАСТ ДОБРИЧ)    
Новини

През 2012 г. икономически активните лица са 88.2 хил., а относителният им дял от населението на 15 и повече навършени години е 54.9 % (при 53.1% общо за страната).



Коефициентът на икономическа активност е съответно 62.9% за мъжете и 47.3% за жените. По брой на икономически активните лица област Добрич е на четиринадесето  място, а по коефициент на икономическа активност - на шесто място. С най- висок коефициент на икономическа  активност е област София (столица) - 60.1%. В сравнение с 2011 г. коефициентът на икономическа активност в област Добрич нараства с 2.0 процентни пункта.
 През 2012 г. икономически активните лица на възраст 15 - 64 навършени години са 87.2 хил., или 69.0% от населението на същата възраст, съответно 75.5% за мъжете и 62.4% за жените. В сравнение с 2011 г. коефициентът на икономическа активност във възрастовата група 15 - 64 навършени години нараства с 3.0 процентни пункта.
 Общият брой на заетите лица достига 74.6 хил., или 46.4% от населението на 15 и повече навършени години (под средното ниво за страната, което е 46.6%). Коефициентът на заетост е съответно 52.1% за мъжете и 41.0% за жените. По брой на заетите лица област Добрич е на тринадесето място, а по коефициент на заетост - на осмо място. С най-висок коефициент на заетост сред областите е София (столица) - 55.7%.
 Заетите лица на възраст 15 - 64 навършени години са 73.6 хиляди. Коефициентът на заетост за населението в същата възрастова група е 58.3%, съответно 62.4% за мъжете и 54.1% за жените.
  Безработните лица са 13.6 хиляди. По брой на безработните област Добрич е на единадесето място от всички 28 области, а най-голям е броят им в област София /столица/.
 Коефициентът на безработица намалява с 1.9 процентни пункта в сравнение с 2011 г. и достига 15.4% (при 12.3% средно за страната). Област Добрич е сред десетте области с най-високо ниво на безработица (заедно с областите: Шумен, Варна, Силистра и Търговище и др.), като то е значително по-високо от това в област София (столица) - 7.3%.
  Коефициентът на безработица за възрастовата група 15 - 64 навършени години е 15.6%.
  Икономически неактивните лица на възраст 15 - 64 навършени години са 39.1 хил., от които 15.7 хил. са мъже и 23.4 хил. - жени. Коефициентът на икономическа неактивност е 31.0% - съответно 24.5% за мъжете и 37.6% за жените.

Методологични бележки
Наблюдението на работната сила е извадково и се провежда непрекъснато, като осигурява тримесечни и годишни данни за икономическата активност на населението на 15 и повече навършени години. То обхваща обикновените домакинства в страната.
 Наблюдаван период - характеристиките на всяко анкетирано лице се отнасят за състоянието му през определена календарна седмица.
Икономически активното население (работната сила) включва всички заети и безработни лица.
Заети са лицата на 15 и повече навършени години, които през наблюдавания период:
- извършват работа дори за един час, за което получават работна заплата или друг доход;
- не работят, но имат работа, от която временно отсъстват поради болест, годишен отпуск, отпуск при раждане на дете, родителски отпуск, стачка или друг трудов спор и други.
Безработни са лицата на възраст от 15 до 64 навършени години, които:
- нямат работа през наблюдавания период;
- активно търсят работа през период от четири седмици, вкл. наблюдавания период, или вече са намерили работа, която очакват да започнат до три месеца след края на наблюдавания период;
- имат възможност да започнат работа до две седмици след края на наблюдавания период.
Икономически неактивни (лица извън работната сила) са лицата на 15 и повече навършени години, които не са нито заети, нито безработни през наблюдавания период.
Коефициент на икономическа активност - относителният дял на икономически активните лица от населението в същата възрастова група.
Коефициент на заетост - относителният дял на заетите лица от населението в същата възрастова група.
Коефициент на безработица - относителният дял на безработните лица от икономически активното население.
Коефициент на неактивност - относителният дял на икономически неактивните лица от населението в същата възрастова група.
Представените данни за 2011 г. са ревизирани в съответствие с процедурата за изчисляване на теглата, прилагана от началото на 2012 г., и с данни за населението от Преброяване 2011.
Поради направените закръгления в някои случаи общите данни могат да се различават незначително от сумата на отделните групи, включващи се в тях.
По-подробни данни от Наблюдението на работната сила могат да се намерят на интернет страницата на НСИ - www.nsi.bg, раздел „Пазар на труда”, Наблюдение на работната сила.

Неделчо Василев                                                                       
Директор ТСБ – Добрич                                                                                                                                                                                                                                                                                                         

Илга Иванова

Главен експерт отдел “ОА”

 


Сходни връзки

ОСНОВНИ РЕЗУЛТАТИ ОТ НАБЛЮДЕНИЕТО НА РАБОТНАТА СИЛА ПРЕЗ 2012 ГОДИНА (ОБЛАСТ ДОБРИЧ) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди