изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 11:11 EEST
ПЪРВОКЛАСНИК ЩЕ ПРЕДСТАВЯ БЪЛГАРИЯ НА ЕВРОПЕЙСКО И СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ПО ШАХ    
НовиниМалчуганът вече съставя сложни шахматни задачи, вещаят му много успехи в шахмата


Осемгодишният първокласник от Добрич Момчил Петков ще представя България на европейското първенство по шахмат в Черна гора и в световното – в ОАЕ. Той е получил право за участие в тях след като стана републиканския шампион на България в категорията класически шахмат за момчета до 8 години. Малкото момче е оставило зад себе си състезатели на клубове с традиции в шахмата като „Локомотив Пловдив” и ЦСКА. Момчил е възпитаник на център за съвременно образование шахматен клуб „Енергия 21 век” – Добрич, с ръководител Тодор Спиров. Той е първи клас в ОУ „Христо Ботев”.
Вчера малкият шампион, неговите близки, приятели, треньорът му Тодор Спиров, учителите му и директорът на ОУ „Христо Ботев” бяха приети от кмета Детелина Николова.
Тя приветства Момчил, който сподели, че който играе шах едва от една година, но го прави всеки ден, като успешно го съчетава с ученето. На шега бабата му сподели, че най-много той обича да играе шах с нея, защото винаги я побеждава. Стана ясно, че обича да играе и със свой учител от училището, когото също нерядко побеждава. Впечатлил го е с погледа, който вече има върху цялата дъска и върху играта.
Ръководителят му Тодор Спиров разказа, че когато майката на Момчил се е свързала с международния майстор Мирослав Тончев и е споделила, че момчето има логическо мислене и математически способности, той я е свързал със Спиров. Той счита, че високи успехи в шахмата могат да се постигнат само, ако се започне твърде рано. Казва, че с удоволствие се занимава с първокласника и е убеден, че го очакват много по-големи успехи. И подчерта, че по време на държавното първенство в Пловдив Момчил не е допуснал никаква грешка при записа на ходовете.
„Той просто разгроми съперниците си. Само 21 хода му бяха необходими,  за да завърши партията с мат. Момчил бе голямата изненада на първенството и истинска драма бе смятаният за вундеркинд състезател от „Локомотив” – Пловдив, да остане втори”, разказа за блестящото представяне на възпитаника си Тодор Спиров. Той обясни, че първокласникът се е научил да играе бавно. Разучава партиите на световния шампион Александър Алехин, а след това има намерение да разучи партиите и на други известни шахматисти. Тодор Спиров разказа, че за подготовката се използват информационните технологии, изучават се партиите на съперниците, анализират се. Момчил се подготвя за всеки конкретен съперник. „Той се справи блестящо, като допусна само една загуба от девет партии, и то, защото ръката му е трепнала, в противен случай щеше да е с абсолютна победа. „Моят ученик е изключително трудолюбив и му предричам бляскаво бъдеще в шахмата”, каза още Спиров. Догодина Момчил Петков ще е състезател в една категория с шампиона на България Цветан Стоянов при 10-годишните. Отлични отзиви за малкия шахматист споделиха неговите учители и директорката на ОУ „Христо Ботев” Нели Торбатова. Те разказаха, че Момчил е привлякъл към играта и свои съученици, помагал им е при подготовката за състезанието. Шахматът се е отразил на всички, които се занимават с него, и те са много сериозни, стабилни, учат постоянно, споделиха учителите.
Момчил е стипендиант на дамски клуб „Майчина грижа”, който също е оценил неговите заложби.
Тодор Спиров разкри, че Момчил обича и сам да съставя шахматни задачи. Дори обяви специална шахматна награда за този, който реши съставената от първокласника задача, а именно ” Възможно ли е да се даде мат с помощта на цар и пешка срещу цар в два хода?”
Кметът на Добрич подари на малкия шампион книгата на колегата Руслан Йорданов и Неделчо Колев „От равна Добруджа до върховете на Олимп” с пожелание и неговото име да е вписано сред успешните олимпийци на Добруджа.
Тя съобщи, че, съгласно общинските правила, на  шахматен клуб „Енергия 21 век” – Добрич, за постигнатите резултати е преведена сумата от 3018 лева, а за участие в първенството общината е осигурила 2000 лева.
Пред малкия шахматист кметът обеща в градския парк „Св. Георги” да бъдат направени малки масички за игра на шах, където малки и големи да могат да играят любимата игра.
 


Сходни връзки

ПЪРВОКЛАСНИК ЩЕ ПРЕДСТАВЯ БЪЛГАРИЯ НА ЕВРОПЕЙСКО И СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО ПО ШАХ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди