изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 01:15 EEST
Главата на Чешката православна църква подаде оставка след скандал за любовници и незаконни деца    
По света Предстоятелят на православната църква в Чехия подаде оставка, информира Нюзру.`Архиепископът на Прага, митрополитът на Чешките земи и Словакия Христофор е подал молба да бъде осводободен от заеманите длъжности, която била удовлетворена на заседание на Светия синод на Православната църква в Чешките земли и Словакия.

Христофор се оттегля в манастира „Преображение Господне" в Тешов. Дадена му е титлата почетен архиепископ на Прага и митрополит на Чешките земи и Словакия.
За нов предстоятел е избран Симеон, архиепископ на Оломоуц и Бърно.

Православната църква на Чешките земи и Словакия е смятана за най-малката и скромна сред православните църкви по света. От 2006 година тя е оглавявана от Христофор.

В блога си протодякон Андрей Кураев определя оставката на Христофор като „скандал". Въпреки че духовникът обявил своето оттеглане за доброволно, преди това срещу него в пресата и на заседанията на Синода били отправяни директни обвинения, че не спазвал монашеските си обети.

Христофор отхвърлил всички обвинения. Обявил, че подготвя юридически стъпки за изчистване на името си.

Според обвиненията, посочени от чешката телевизия „Нова", дядо Христофор имал няколко любовници, както и деца от тях.

В продължение на 7 години той имал връзка със съпругата на един енорийски свещеник. Имал още любовни афери. От всичките си любовници Христофор имал около 10 деца.

Бившият предстоятел на чешката православна църква твърдял от своя страна, че имал само 2 дъщери - Екатерина и Сузана. Двете били родени още преди той да приеме монашески обет (през 1985 година). Според него бил атакуван, защото в рамките на църковната реституция праволсавната църква трябвало да получи над 1 милиард крони (към 39 млн. евро).

Конфликтът бил разгледан първо на 3 април на заседание на Синода. След него било публикувано заявление, според което Синодът отхвърля всички обвинения срещу Христофор като несъстоятелни и изрязава своята подкрепа за него.

Същевременно Синодът свалил митрополит Христофор като предстоятел и поверил управлението на църквата на архиепископ Симеон, съобщил обаче протоиерей Ярослав Шуварски, канцлер на Пражката епархия, пред журналисти.

На 8 април трима архиереи - Прешовският архиепископ Ростислав, Михаловският епископ Георгий и Годонинският епископ Йоаким, публикували заявление, че съобщението, появило се в медиите на 4 април, не отговаря на действителността. По думите им на 3 април Христофор действително подписал документ, че прехвърля управлението на църквата на Симеон, на на следващия ден се оттеглил от споразумението. Обяснението било, че този документ бил незаконен, както разбрал от юристи.

Тримата архиереи определили в поведението на Христофор като „недопустимо и неканонично". Освен това те подчертали, че изявлението на митрополита по телевизия „Нова", в което разкрил паричния спор като основа на конфликта, още повече дискредитира православната църква.  http://www.24chasa.bg

 


Сходни връзки

Главата на Чешката православна църква подаде оставка след скандал за любовници и незаконни деца | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди