изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-02 @ 03:33 EEST
Компромати тресат Класическата!    
ОбразованиеДиректорката: "Уволнената Кюлафлиева обарва ученици, а съпругът й преподава пиян!"

Компромати и скандали тресат най-елитното столично училище - Класическата гимназия. Директорката Мариела Папазова е омерзена от твърденията, че тя и брат й - баскетболният треньор Тити Папазов, разпространявали наркотици в школото. Уволнена от нея учителка Надя Кюлафлиева пък е набедена, че разказвала на учениците за любовните си похождения в час и че обарвала хлапета на бала на възпитаниците!!! Двата враждуващи лагера пращат на поразия сигнали в ГДБОП и Икономическа полиция.

Грандиозен ченгесарско-сексуален скандал се заформи в Националната гимназия за древни езици и култури (НГДЕК) „Константин Кирил Философ” в София. Престижното учебно заведение е разделено на два лагера. Предводител на единия е директорката Мариела Папазова - сестра на баскетболния треньор Тити Папазов. Четирима уволнени учители пък заформиха конкурентния лагер, като твърдят, че на тяхна страна са и повечето ученици в гимназията. 260 ученици обаче са се подписали в подкрепа на Мариела Папазова, а зад нея стоят и 70 на сто от учителите. По случая вече е инициирана проверка в Министерството на културата. Папазова е директор временно, до изтичането на отпуската по майчинство на Силвия Бакърджиева-Соколова, която е шеф на гимназията от есента на 2010 г.

Според противниците на Мариела Папазова, за поставянето й на шефския стол е

лобирал нейният брат Константин Папазов

който бил гъст с Иван Джиджев - бившия председател на родителското настоятелство към НГДЕК, но също така и шеф на БК "Левски", където е Тити.

Крак за уволненията, наченати от Папазова, повлича учителят по “История и цивилизации” Митко Делев, който според твърденията на директорката не ходел редовно на работа и не преподавал определен раздел от историята. Появиха се и твърдения, че си носел в чантата бутилка с алкохол и че заставал пред учениците “надрънкан”. В заповедта за освобождаването му, която той обжалва, обаче не се съзира нищо подобно. Формулираните мотиви са твърде общи, така че се очаква заповедта за уволнението му да бъде съборена в съда и Делев да се върне в гимназията “на бял кон”.

Другата уволнена от Папазова е неговата съпруга – учителката по френски език Надя Кюлафлиева. Мотивите за изхвърлянето й са доста пикантни. И.д. директорката обясни, че преподавателката си позволявала да

споделя в час с учениците интимни подробности

от връзката си с колега. Според нея поведението на Кюлафлиева е било недопустимо и непристойно.
Самата Кюлафлиева потвърждава, че е имала забежка с даскал от гимназията за древни езици и култури. "Истина е, че 2007 година аз имах връзка с мой колега. Той беше помощник-директор допреди един месец и смятам, че тъй като връзката ни свърши крайно злощастно, съм преследвана по този начин от Мариела Папазова по негово внушение", изяснява Кюлафлиева.

Същевременно в Интернет се появиха снимки, продавани от “горещ” сайт срещу месечен абонамент. В него се предлагат за продажба кадри, на които се виждало как двама ученици мляскат Кюлафлиева по бузите. Имало също и фотоси, на които даскалицата обарвала недискретно ученик по време на танц на бала на възпитаниците, като се опитвала да го разсъблече.

Около назначението на Папазова също се разпространяват компромати. В блог на лице, ползващо никнейма icohazarta1, в категория “Лични дневници”, е публикувано подробно обяснение, от което става ясно, че лицето, автор на тези писания, е на ниво преподавател. Там се обяснява, че историята датира още от началото на септември 2011-а, когато е обявен конкурс за помощник-директор по учебната част. Въпреки че на него се явяват преподавателките Ваня Николова и Надя Кюлафлиева, титулярката директор на НГДЕК Силвия Бакърджиева избира Нели Славеева. „Слухове твърдят, че е

съпруга на бригаден ген. Ваньо Славеев –

шеф на Първа зенитно-ракетна бригада. През 2001 г. е ответник по тежко дело с директорката на 78-о СОУ, което стига чак до КС. Делото е изчезнало от архива на съда и нямаме никаква представа за характера на иска и крайното решение. Междувременно Славеева се включва в политиката и става член на Политическо движение „Социалдемократи“, а през 2009-а е вписана в листата на „Коалиция за България“ за парламентарните избори в 25-и многомандатен район... През октомври 2011-а се провежда Общо събрание на родителското настоятелство на НГДЕК, където за нов председател е избрана Ирина Абаджиева – Репуц. Тя е съсобственик в Second consult и участва в поне 10 НПО, в доста от които е на ръководния пост”, се съобщава още от ИцоХазарта1.

Първата стъпка на Репуц на събрание на родителския съвет била да изисква да се възстанови годишната вноска от 150 лева за всеки ученик в полза на настоятелството. Съветът обаче не приема това предложение, а порязва и нейния фаворит за туроператор, който да организира практиките в чужбина.

Още през май 2012-а, когато за първи път се появяват слухове, че сестрата на Тити Папазов ще става директор на гимназията, се стига до напрежение и до настояване за смяната на Репуц.

На 12 юни 2012-а пък директорката Бакърджиева излиза в майчинство и определя за свой заместник Нели Славеева за срок от един месец - колкото й позволява законовото правомощие. Министерството на културата през този период трябва да определи неин окончателен заместник.

На 10 юли 2012-а в министерството на среща са привикани Нели Славеева, Кирил Прибойски и група учители от НГДЕК. Красимира Филипова насочва разговора към причините за конфликта между Настоятелството (Ирина Репуц) и Педагогическия съвет и иска мнение за двете кандидатури за временно изпълняващ длъжността “директор” – Мариела Папазова и Добриела Котова /последната според Филипова била кандидатура на Репуц/. Само три дни по-късно Мариела Папазова е назначена за временно изпълняващ длъжността директор до завръщането на титуляря.

Към края на август 2012-а се провежда втора среща в Министерство на културата, на която присъстват министър Вежди Рашидов, Митко Тодоров, Красимира Филипова; Ирина Репуц с две майки на ученици, ръководството на училището и група учители, както и дългогодишният, вече пенсиониран директор Гергина Тончева. Министърът дава да се разбере, че срещата е организирана под натиска на шефа на ГДБОП Станимир Флоров. Изказва безпокойството, че конфликт между Настоятелството и Педагогическия съвет би довел до съсипване на атмосферата в НГДЕК и би се отразил негативно на учениците. Предупреждава, че този, който пръв въвлече ученици в конфликт, ще му се поиска сметка. От разговорите се разбира също, че Репуц е внесла сигнали и жалби срещу училището във всевъзможни институции, включително и в ГДБОП, което пък обяснява интереса на Флоров към гимназията.
А сега

се размята мръсно бельо

във вид на чат между ученици с клевети за учители и очернящи вестникарски публикации.

"Папазова управлява като природно бедствие, както се пръскат хлебарки, като ХЕИ, и то в учебно заведение с традиции, с име и с достойни възпитаници!", заяви по време на протестите на ученици и учители преподавателят по философия Орлин Йорданов. Дванайсетокласничките Жоржет и Ния пък издигнаха плакати с надписи "Оставка на Папазова!" и "НГДЕК, обичаме те!".

В един от сигналите се твърди, че на 1 март 2013 г. Мариела Папазова извикала в кабинета си на разговор ученик от 12-и клас с искане за обяснение защо „не я харесва”. При отговора, че не я харесва, защото е изгонила най-добрите учители в гимназията, тя информирала ученика, че уволненият Митко Делев бил махнат, защото

откраднал 35 000 лева от училището

В елитното школо обаче не се държат пари кеш, а до бюджета имал достъп само счетоводителят. Освен това Папазова нарекла учителите по старогръцки Атина Кънева и Асен Тодоров, които се били подписали под откритото писмо, “комплексари”, като обяснила, че те си въобразявали, че като пишат двойки, ще направят елитно училището.

В своя защита Папазова обяви на пресконференция, че уволненията на четиримата учители са законни и правомерни и са заради сериозни нарушения на трудовата дисциплина. Сред мотивите за изхвърлянето им от Класическата тя посочи: “невлизане в часове, закъсняване за часове, занимаване на учениците не с учебната програма, а с лични проблеми, лични връзки, интимни отношения”.

Папазова посочи за пример и последната уволнена от нея учителка – физкултурничката Илонка Джалева, която се писала болна със загуба на глас, а отишла да съдийства на четвъртфинален мач в Лондон, равностоен на шампионска лига, само че при жените. Тя заяви, че е омерзена от дочути твърдения, че заедно с брат си Тити Папазов разпространявали наркотици в училището, наред с всички останали неща, в които бунтаджиите ги обвиняват. За единия от водачите на въстанието в гимназията - учителят по старобългарски език Иван Илиев, пък Папазова разкри, че преподавал английски, без да има диплома за това.

Оказва се, че и другият лагер е алармирал ченгетата, но за злоупотреби с обществени пари от предишното ръководство. По този повод имало сигнал до Икономическа полиция. Сигнал до ченгетата – но този път за заплаха за убийство, депозирала пък уволнената учителка по литература Анета Иванова, която твърди, че заплахите са й били отправени в периода преди да я уволнят.

Яна ТИНКОВА
http://www.blitz.bg
 


Сходни връзки

Компромати тресат Класическата! | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди