изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-05-08 @ 08:08 EEST
АЛБЕНА АД ЩЕ ИЗГРАЖДА ИНСТАЛАЦИЯ ЗА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО И ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ ОТ БИОМАСА    
Екология

„Албена” АД планира да оползотвори отпадъците си чрез инсталация за получаване на биогаз чрез индиректно използване на биомаса с комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия, съобщава Investor.bg.



 

Проектът ще бъде реализиран от дъщерното дружество „Перпетуум Мобиле БГ” ЕАД. Акционерите на „Албена” АД предстои да гласуват курортът да стане поръчител по кредит в размер на 3,2 млн. евро от Сосиете Женерал Експерсбанк с цел изграждането на инсталацията (2,8 млн. евро) и плащане на дължимото ДДС (400 хил. евро). Общото събрание е насрочено за 18 май 2013 г., като е обявено чрез Търговския регистър.

Погасяването на кредита ще стартира от 31 юли 2014 г. и ще продължи до 30 април 2023 г. на 36 тримесечни погасителни вноски. Срокът е общо 9 години. Лихвата по сумата за купуване изграждане на инсталацията е 1-месечен Euribor + 5,4% до приключване на строителната фаза на проекта и 1-месечен Euribor + 4,83% за останалия период. Лихвата по кредита за плащане на ДДС е 1-месечен Euribor + 3%. Предмет на дейност на „Перпетуум Мобиле БГ” ЕАД е и производство на биотор и биогорива.

Инсталацията ще бъде построена върху поземлени имоти, собственост на „Албена” АД, върху които в момента има построени овчарници.

Групата на „Албена” АД има сравнително затворен цикъл, като включва собствено производство на зеленчуци, транспортна фирма, а вече ще оползотворява и отпадъците си. Акционерите на Албена АД ще гласуват и за разпределяне на дивидент, като размерът на предложението ще бъде обявен в материалите към общото събрание на акционерите, публикуването на които ще стане чрез БФБ-София. На събранието ще бъдат гласувани и рутинните точки за годишно редовно общо събрание на акционерите като приемане на отчети и други. Предвижда се и освобождаване на членовете на Съвета на директорите и преизбирането им за нов 5 годишен мандат. Предлага се местата си да запазят Ивелина Грозева, Красимир Станев, Радосвет Радев, Маргита Тодорова, Иван Калинков и Жельо Желев. Като нов седми член е предложена Иванка Стоилова Данчева.

„Албена” АД отчете силна 2013 г. с нетна печалба от 16,7 млн. лв. при ръст с 94% на годишна база. Продажбите се увеличиха със само 1,23% до 82,4 млн. лв. Принос за печалбата има намалението на разходите за аморитзации с 2,25 млн. лв., на разходите за възнаграждения с 1,75 млн. лв., на тези за материали с 2,6 млн. лв. Намалена е и стойността на храните и другите стоки, използвани от курорта, с 3,2 млн. лв. до 12,4 млн. лв. през 2012 г. „Албена” АД отчете интересен туристически сезон, като реализира 8% спад на нощувките при 14% ръст в цените.
През сезон 2012 са направени значителни промени в ценовата политика на „Албена” АД и управлението на заетостта, които са довели до увеличение на средния приход от една нощувка - намалени са сроковете за ползване на отстъпки, увеличени са цените на хотелите на първа линия, имало е промени в дължината на главния сезон. Извършена е промяна на ценовата политика относно децата - през последните две години при резервация на двама възрастни и две деца до 12 г. в една стая и двете деца се настаняваха и изхранваха безплатно. За 2012 г. второто дете заплащаше 30% от цената на възрастния в двойна стая. НДТ

 

 


Сходни връзки

АЛБЕНА АД ЩЕ ИЗГРАЖДА ИНСТАЛАЦИЯ ЗА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО И ТОПЛИННА ЕНЕРГИЯ ОТ БИОМАСА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди