изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 21:44 EEST
”Алфа Рисърч”: ГЕРБ запазва преднината пред БСП    
Общество  По-висока готовност за участие в изборите, запазваща се преднина на ГЕРБ пред БСП, укротяване на устрема на "Атака", продължаващ спад в подкрепата за партията на Меглена Кунева и насочване на повече гласове към т.нар. „малки партии”.

Това са някои от основните тенденции, които показва изследване на "Алфа Рисърч", правено по поръчка на "Дневник" за периода 10-14 април сред 1030 пълнолетни граждани.
Анкетирането е приключило преди оповестяване доклада на прокуратурата за нерегламентираното използване на СРС от МВР и не отразява евентуалното влияние, което този скандал ще окаже в хода на кампанията, уточняват от социологическата агенция.

За по-малко от месец намерението за участие в изборите нараства с около 7-8% и достига до около 60%от интервюираните, или приблизително 3,5-3.6 млн. души, посочват от "Алфа Рисърч".
С по-висока мобилизация и този път се открояват най-възрастните поколения и жителите на по-малките населени места.
Обратно, най-младите, особено в големите градски центрове, продължават да не намират мотивация или адекватно политическо представителство и затова сред тях отказът от гласуване остава висок.
Според социолозите разочароването от политиките на прехода, както и икономическите трудности от последните години правят от поколението на 40-50-годишните най-несигурната група. Сред тях колебанието кого да подкрепят на предстоящия вот и неувереността в избора са най-силни (36%).

Подкрепа от общия брой избиратели (%)

ГЕРБ - 22.5
БСП - 16.9
"Атака" - 4.9
ДПС - 4.8
"България на гражданите" - 2.9
ДСБ–БДФ - 1.8
НФСБ - 1.3
Лидер - 1.0
Зелените - 1.0
ВМРО-БНД - 1.0
Горда България - 0.7
Други - 2.6
Нерешили/няма да гласуват - 38.6


Дистанцията между ГЕРБ и БСП е в рамките на 5.6%. Спрямо март подкрепата за ГЕРБ нараства от 21.9% до 22.5%, а тази за БСП спада от 17.4% на 16.9%.
Ръстът на доскорошните управляващи се дължи основно на мобилизацията на техните симпатизанти в столицата и в по-големите, управлявани от кметове на ГЕРБ градове.
Партията е най-силна в София, Пловдив, Бургас, Стара Загора. В региони с икономически трудности и в малките населени места ГЕРБ обаче са изправени пред спадаща популярност, пишат от "Алфа Рисърч".

Гражданското недоволство, вместо до консолидиране, доведе до разпиляване на протестния вот, сочат социолозите.

БСП започва кампанията със слаба мотивация на своите привърженици и неспособност да привлече по-широка електорална периферия. Отказът на Сергей Станишев от премиерския пост и новите лица в листите се възприемат противоречиво от традиционните избиратели на левицата. По-устойчиви позиции социалистите запазват в малките населени места, но пък отстъпват в най-големите градове, където са концентрирани и най-висок брой избиратели.

За момента "Атака" събира 4.9% от гласовете, без да увеличава електоралната си тежест, сочи изследването.
Националистическият вот се отлива
обаче и към други формации – 1.3% за НФСБ, 1% - ВМРО-БНД, ГОРДА България – 0.7%. Други партии, с които представители на протестиращите участват в изборите, събират между 0.3% и 1% привърженици.

Проблемите около съставянето на листите на "Движение България на гражданите" и напускането на местни организации се отразяват отрицателно и върху позициите на партията, пишат социолозите.
Партията на Меглена Кунева губи около 1% подкрепа за месец - в началото на април за нея биха гласували около 2.9% от общия брой избиратели.

Незасегнати за момента са партиите с най-твърди ядра от симпатизанти - ДПС има традиционните си 4.8% последователи, но с висока готовност да гласуват.

Заради силно мотивираните си последователи, ДСБ засега могат да разчитат на 1.8% от гласовете, дори след скандала около несъстоялата се коалиция със "Синьо единство".

Според "Алфа Рисърч" е възможно до 15-18% от гласовете да отидат към партии, които не прескачат изборната бариера.

Преднината на ГЕРБ пред БСП е само 3%, показва проучване на „Галъп“, публикувано вчера в. „Преса“. Според него, ако изборите бяха на 12 април, в парламента щяха да влязат ГЕРБ, БСП, „Атака“, ДПС и "България на гражданите".

http://dnes.dir.bg

 


Сходни връзки

”Алфа Рисърч”: ГЕРБ запазва преднината пред БСП | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди