изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 07:19 EEST
Полетялата от 16-ия етаж Галина станала жертва на трафик    
По света Двама политици от Мексико и от България се преплитат по странен начин около мистериозната смърт на българката Галина Чанева в Канкун. Красавицата полита от пентхауз на 16-ия етаж в един от най-луксозните хотели „Емералд” през април 2011 г. Апартаментът се е водил собственост на лидера на екоактивистите в Мексико Хорхе Гонсалес. Ден след смъртта на младото момиче в Канкун пристига бившият вътрешен министър Цветан Цветанов. Той присъства на международна конференция за трафик на хора.

По ирония днес криминалистите предполагат, че Галина може и да е станала жертва на трафик на жени и смъртта й да е инсценирана. Още от самото начало и в България, и в Мексико сякаш се стараят да приключат случая набързо с една-единствена версия – самоубийство. В разрез с всички закони тялото на момичето е кремирано, а повечето следи са заличени още в първите дни след нещастния скок на Галина. В началото на март т. г. в България пристигат двама разследващи журналисти от Мексико. Те търсят истината за смъртта на младото момиче. В предаването, което подготвят, искат да разкрият какво точно се е случило на фаталния 3 април.

„Имаме данни, че може и да се касае за организиран трафик на момичета. Предаването ни е точно за случаи, които са останали нерешени”, разкрива пред “ШОУ” журналистът от в. “Екселсиор” Пера Ортин. Докато е в България, той се среща с родителите на момичето и с наблюдаващия прокурор по случая Димо Маджаров. Прави му впечатление, че българин, пряко замесен със случая, се води все още за издирване, макар и журналистите отдавна да са разкрили адреса му. „Става въпрос за Калоян Валентинов Данчев, който е наел луксозния апартамент. Ние открихме къде живее и работи, предложихме на българския прокурор всички данни, с които разполагаме, но той не прояви интерес. За нас това е странно. По същия начин се държат и в Мексико”, коментира пред “ШОУ” журналистът. Една от причините в Мексико да се мълчи около смъртта на Галина е връзката с Хорхе Гонзалес, наричан още Зеленото хлапе. Като политик той разполага с власт и полезни контакти, а медиите не спират да коментират разточителния живот, който той води. Макар и Гонзалес да отрича връзка със смъртта на Галя, той все пак е разследван. Докато е проверяван от властите в Канкун, медиите там коментират, че вероятно всичко ще се потули. Така и става. Самият Гонзалес твърди, че във въпросния ден, когато Галина полита, той не се намирал в апартамента. „Бях на купон с познати. След това се прибрахме вкъщи с гаджето ми. Около три сутринта ме събуди телефонен звън. Попитаха ме: „Ти знаеш ли, че приятелката ти се е хвърлила от последния етаж на хотел „Емералд”?” Отговорих им: „Може, стига да е сомнамбул, защото си легнахме заедно на съвсем друго място”, пише в показанията си пред полицията Хорхе Гонзалес. Това, че името му е замесено в този случай, не е никак случайно. Самият той е известен с вкуса си към хубавите жени и често устройва шумни партита. Пентхаусът, от който Галина полита, е едно от местата, където се устройват шумните сбирки. Гонзалес твърди, че въпросният апартамент е нает за 6 хиляди долара от съпругата на Калоян Данчев Пенелопе, и то около година преди трагедията. Името на Зеленото хлапе никога не е било свързано с трафика на жени, но са възниквали съмнения около това, че той и приятелите му активно са се възползвали от услугите на млади момичета от различна националност. Предполага се, че сред тях е била и Галина.


Още мистерии

Топлата връзка между българите и Гонзалес е именно Калоян Валентинов Данчев. Той живее в Мексико от години и е управител на комплекса „Маян палас”. Това е едно от най-луксозните места в Канкун. Там ходят само най-богатите, които изискват да бъдат задоволени и най-малките им прищевки. Предприемчивият Калоян е известен с това, че е оправен и умее да балансира капризите на клиентите си. За него в бизнес средите се твърди: „Ако му поискат да намери акула и да я достави в хотелската стая, той ще го направи.” След смъртта на Галя Калоян се покрива и не се явява дори на разпит в полицията. Когато мексиканските журналисти успяват да го издирят, първоначално той приема да даде интервю, в което да разясни някои от загадките, свързани със смъртта на Галина. След това изведнъж изключва телефоните си и отказва всякакви контакти с медиите. Репортерите се свързват с Пенелопе, съпругата на Калоян, но тя също ги посреща хладно и не се съгласява на среща с тях.

Според разследващите журналисти е възможно самият Калоян да играе ключова роля около трафика на жени в Мексико. Те не отричат възможността българинът да е организирал пътуването до Канкун, при което умира Галина. Самият Калоян е добре познат в бизнес средите и разполага с много контакти. Сред близките му приятели е и Хорхе Гонзалес. В България следите на Калоян се губят отдавна. На името му се води фирмата „Файф старс”, която той управлява заедно с Ивайло Събев. Има и сключени няколко жилищни сделки в София. На единия от адресите, които той е посочил за контакти, отговаря възрастна жена и твърди, че такова лице отдавна не живее там.


Възстановка

Дори и от полицейските доклади в Мексико е трудно да се разбере какво точно се случва, когато Галина умира. Тя пристига в Канкун с полет от България през Амстердам. Както “ШОУ” писа, в столицата на Холандия Галя изведнъж изпада в депресия. По думите на Гергана – една от спътничките на момичето, Галя признала, че си е спомнила за свой покоен приятел. Красивата българка до последния момент крие, че ще замине за Мексико. Не знаят и в семейството й. С нея освен Гергана пътуват още две момичета и българинът Минко Пиндев. Пред полицията в Мексико той ще твърди, че е платил самолетните билети на Галя, но дал парите назаем. Всички представят Минко като влиятелен бизнесмен, който бил женен и заради това не искал първоначално да се шуми около пътуването му в Канкун. Справка в Търговския регистър показва, че на името на Минко Пиндев се води фирма „Интегрис”, която е с предмет на дейност консултантски услуги в сферата на информационните технологии. В Канкун пристигат още Орлин Димитров и Димитър Хлебаров. По думите им обаче те се срещнали с останалите от групата случайно и решили просто така да се отбият до Канкун, иначе пътували за Карибите. Странното в случая е, че всички до един дават противоречиви обяснения около това какво се случва, когато Галина умира. Според българите момичето изпаднало изведнъж в депресия, хванало нож за хартия и си нарязало с него лявата китка. След това Галина заспала. После се събудила, изведнъж скочила и казала, че ще се самоубие. Хукнала към единия от балконите и скочила.

Ето какво описва в протокола си един от разследващите полицаи в Мексико: „Пристигнах на местопрестъплението около четири часа сутринта. Това, което видях, бяха две жени, които си крещяха една на друга. Говореха странен език и не разбирах какво си казваха. Опитахме се да влезем в апартамента, но вратите бяха заключени, тъй като пентхаусът беше със самостоятелен достъп. През това време разпитах един от служителите в хотела. Той твърдеше, че българката била весела и дори си поръчала пица”, пише в протоколите си полицаят.

Емануел Гонзалес Карило, който е шеф на сигурността в луксозния комплекс, също разказва, че е видял Галина, преди тя да се самоубие. По думите му тя била весела и по нищо не си личало, че иска да сложи край на живота си. Друг служител на охраната в хотела обаче разказва, че малко преди инцидента Галина слязла при него видимо притеснена и молела за помощ. Момичето твърдяло, че е отвлечено и ще го убият. Охранителят помислил, че българката е в неадекватно състояние и заради това не обърнал внимание какво казва тя. Единственото, което направил, е да предупреди други колеги, че е възможно да възникнат проблеми в апартамент C-19.

Никъде в полицейските протоколи не е записано колко хора са се намирали в момента на смъртта на Галина. Посочено е единствено, че в една от стаите очевидно е имало голям купон. На масата полицаите преброяват 12 бутилки с уиски, две с водка и още толкова с друг алкохол. За наркотици не се споменава, но в доклада от аутопсията се твърди, че преди да умре, Галина е била дрогирана.

Българите пишат в показанията си, че са били само с момичетата, но от рецепцията на хотела признават, че са забелязали посетители от чужда националност. Странното е, че само месец след смъртта на Галина всички служители, пряко замесени със случая, са уволнени. Двама от тях изчезват мистериозно и всички опити на полицаите да ги открият за допълнителен разпит, се оказват напразни.


Двоен живот

Как е живяла Галина, преди да замине за Мексико, може да се разбере донякъде по снимките, които момичето поства на стената си във Фейсбук. Родителите разказват, че дъщеря им била скромна и се променила рязко едва в последните месеци. Промяната съвпада със запознанството на Галина с Гергана Христова. Именно тя предлага на Галина да я закара в Канкун. Преди самоубийството на българката Гергана поддържа активна дейност в социалната мрежа. След това се покрива. Сменя и мобилните си телефони. Мексиканските журналисти, които пристигат в България да разследват мистерията около Галина, също не успяват да я открият.

Мария НИКОЛАЕВА

http://www.blitz.bg

 


Сходни връзки

Полетялата от 16-ия етаж Галина станала жертва на трафик | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди