изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 16:23 EEST
България ще забрани отровните за пчелите пестициди    
НовиниБългарското правителство ще промени позицията си и на предстоящото на 29-и април гласуване в Европейската комисия ще подкрепи забраната за пестицидите, заради които измират пчелите. Това съобщиха премиерът Марин Райков и министърът на земеделието Иван Станков, цитирани от БНР.


Те се срещнаха с пчелари от цялата страна, които се включиха в националния протест под наслов "Не на пестицидите, да спасим пчелите" на площад "Независимост" в столицата. До него се стигна, след като в началото на годината Брюксел поиска от страните-членки на ЕС да наложат забрана за употребата на опасните пестициди при слънчогледа, рапицата, царевицата и памука.
Тогава забраната беше подкрепена от 13 държави-членки, 9 я отхвърлиха, а 5, сред които и България, се въздържаха.
 
Марин Райков допълни, че днес официално е подписал позицията на България и тя ще бъде защитавана докрай от министъра на земеделието Иван Станков.


"Както в личен план, така и като ръководител на това правителство подкрепям вашата позиция и смятам, че задължително трябва да бъдат забранени тези пестициди. Ако ние днес не обърнем внимание на този проблем с пчелите, утре няма да има какво да ядем", категоричен бе премиерът. Протестиращите обявиха, че за последната година 30 процента от българските пчели са измрели заради употребата на неоникотиноидни пестициди. Според тях, ако това продължи, до 2 години в България няма да има пчели.
 Много от протестиращите носеха малки листове с лика на Баба Ванга и нейното пророчество: "Ще дойде време пчелите да изчезнат".
 
В България излизат все по-тревожни сигнали за измиране на пчелни семейства, като смъртността през 2012 година рязко се е повишила, съобщи по-късно след срещата от пресцентъра на Министерски съвет. В Шуменска и Търговищка области зимната смъртност при пчелите е достигнала от 30 до 50 на сто, в някои райони - Странджа, тя достига дори до 80-85 на сто.

Проучване за 2011 г. сочи причините за загиване на пчелни семейства - отравяне с пестициди - 64 на сто, заболявания - 29 на сто, глад - 5 на сто, грешки - 2 на сто.  http://dnes.dir.bg
 

 


Сходни връзки

България ще забрани отровните за пчелите пестициди | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.15 секунди