изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2020-12-01 @ 02:17 EET
Окръжен съд – Добрич, решава дело за неправомерно поискани земеделски субсидии    
Ред и сигурност

Окръжен съд – Добрич, обяви за решаване наказателното дело, образувано по предложение на Окръжна прокуратура – Добрич, за налагане на административно наказание на 62-годишния Георги Ж. Ад. от гр. Тервел.Държавното обвинение предлага той да бъде признат за виновен в това, че за времето от 24.03.2010 г. до 09.06.2010 г. в гр. Добрич, в условията на продължавано престъпление е представил пред Областната дирекция на ДФ „Земеделие” неверни данни в заявления за подпомагане, таблица за използвани парцели за 2010 г. и карти на блокове за земеделско стопанство, в които е заявил земеделски земи за подпомагане в размер на 46,56 хектара, за да получи средства, предоставени от фондове на Европейския съюз на българската държава и създадени с Регламент на Съвета /ЕО/ №1290/2005 г. от 21.06.2005 г. за финансиране  на общата селскостопанска политика  - от Европейския фонд за гарантиране в земеделието и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, както и от националния бюджет на България за кампания 2010 г.             Прокурорът поиска днес Георги Ад. да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено наказание глоба в размер на 1000 лв.

Представителят на държавното обвинение посочи, че Георги Ад. се е занимавал много години със земеделие и е бил регистриран като частен земеделски производител, като обработвал земеделски земи по силата на сключени договори за аренда и наем. Предвид този опит, той е знаел, че за кандидатстване по схемите за Европейски и национални доплащания за единица площ, е необходимо кандидатът лично да обработва и стопанисва площите, които е заявил.

На 04.02.2010 г. той участвал и спечелил като пълномощник на сина си търг за отдаване под аренда на земеделски земи от Държавния поземлен фонд в землището на с. Каблешково, община Тервел. Георги Ад. не пожелал да сключи договор за аренда за тези земи и в началото на месец март 2010 г. заявил това пред ОД „Земеделие” в гр. Добрич.

Той не обработвал през 2010 г. посочените парцели, но на няколко пъти се явявал в Общинската служба „Земеделие” в гр. Тервел и подавал заявления, в които отразил, че желае да бъде подпомогнат по „Схема за единно плащане на площ” и по „Схема за национално доплащане на хектар земеделска земя”. Едновременно потвърдил с подписа си, че е запознат с условията по схемите, за които кандидатства за подпомагане. На 24.03.2010 г. той подал „Заявление за входяща регистрация за 2010 г. – форма за физически лица” при ДФ „Земеделие”. В него е отразил, че желае да бъде подпомогнат по двете схеми и потвърдил с подписа си, че е запознат с условията за това. В приложената към заявлението „Таблица на използваните парцели” той невярно е отразил, че през стопанската 2009 – 2010 г. е ползвал процесните четири парцела земеделски земи и дори, че два от тях към момента на подаване на заявлението са били засети от него с пшеница. Същото се повторило на 25.03.2010 г., когато подал документи в Общинската служба „Земеделие” в гр. Тервел. Пред служител там подсъдимият очертал границите на всички имоти, за които кандидатства за подпомагане, като невярно посочил, че ползва въпросните земеделски земи. Той сторил това същото на 28.04.2010 г. и 09.06.2010 г. като подал в Общинската служба „Земеделие” гр. Тервел документи за подпомагане на физически лица за 2010 г. по същите две схеми.

В периода от 31.08.2010 г. до 03.09.2010 г. експерт в техническия инспекторат към Областната дирекция на Държавен фонд „Земеделие” гр. Варна извършил по утвърден график проверка на място. Установено било, че Георги Ад. не обработва тези земеделски земи в землището на с. Каблешково. Затова те били изключени от помощта и Георги Ад. не е нанесъл каквато и да било щета на държавата и Европейските фондове.

Държавното обвинение посочва, че той е извършил деянието при наличие на смекчаващи вината му обстоятелства – чисто съдебно минало, липса на други наказателни производства и добри характеристични данни. С деянието не са причинени имуществени вреди. Затова следва да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи административно наказание.  

 

23.04.2013 г.                                                 Пресслужба Добрички окръжен съд     

 


Сходни връзки

Окръжен съд – Добрич, решава дело за неправомерно поискани земеделски субсидии | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2020 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди