изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 10:41 EEST
Каварна прави яхтено пристанище    
Интервюта

Интервю с кмета на Община Каварна Цонко Цонев



 

-          Господин Цонев, какво още ще направите за подобряване инфраструктурата на Каварна?

-          Ние от 10 години подобряваме инфраструктурата на града. Сега правим ремонт на пречиствателната станция, правим канализация, отново асфалтираме улиците. Това не е от 1-2 години, правим го от 10 години. Инфраструктурата се прави дълго време – не само когато има избори, а винаги трябва да се прави. Инфраструктура трябва всяка година да се подобрява.

-          А какво е качеството на образованието в Каварна?

-   В Каварна имаме 7 интерактивни дъски в четири училища, които са ни подарени от една голяма американска компания. Даже при ромчетата има интерактивна дъска. Тази година работим по един проект, в които учителите се учат как да работят с роми, направихме в едно от училищата, което е също като вашето, открит фитнес с 15 уреда. Имаме и много спортни площадки с изкуствена трева, тенис корт. Тази година съм поканил Скилъра и Печенката - знаете ли ги кои са? /Чуват се възгласи – о, дааа!/. Те ще бъдат на изпращането на абитуриентите ни. Миналата година бяха Илия Луков, по-миналата бяха Б.Т.Р., идвала е Мария Илиева, Марияна Попова. При нас е традиция да водим при абитуриентите известни хора, с които да си говорят, а после пеят безплатно на децата. Идвали са Краси Радков, Любо Нейков, Влади Въргала.

- Колко програми е реализирала община Каварна?

- Ние сме една от общините в България, която е работила и работи по най-много програми – около 30 на брой. Спечелили сме над 30 милиона лева. Участвали сме в много проекти – за образованието, за улиците, пречиствателните станция, канализацията, за спорт – за футболни терени, тези детски площадки и фитнеса също са по европейски програми.

- Имате ли нови идеи за разрастването на парковете в Каварна?

- Точно пред нашите две училища в центъра в момента правим по един проект чисто нов парк – с детски площадки, шадраван, осветелние и пейки, райграс.

- Какво ще се случи тази година на рок концертите?

- Ето, аз ви подарих по един плакат за големия фестивал на 1 и 2 юни -Каварна рок, а вие сами може да видите кои групи ще участват. Ще дойдат Фънки и неговата група „Черно фередже” и много други групи – руски, немски, големите Дийп Пърпъл.

- Имате ли идея за развиване на корабоплаването в Каварна?

- Подобна идея имаше, но отдавна. Ако имаш корабоплаване, трудно ще се развие туризма. Морето се цапа с мазут от корабите, създават се само проблеми.  Затова ние наблягаме на туризма. Сега сме подали един проект, в който искаме едно яхтено пристанище, а рибарите да се преместят на друга буна.

- Какво се прави в Каварна, където никъде другаде го няма?

- Това, което никъде го няма, е нашият рок фестивал. Такъв фестивал няма в България.  И няма и рибен и миден фест, където аз готвя с други кметове и три дни хората ядат миди и риба и има музика на центъра. Тези неща ги няма на друго място, само ние ги правим. Тази година ще се проведе един голям голф турнир –най-големият в цяла Европа в нашия голф – комплекс „Тракийски скали”, където ще дойдат хиляди хора. На концертите идват между 15 и 20 хиляди човека. На Камен бряг всяка година правим Джулай морнинг, където пеят Б.Т.Р и Джон Лоутън. Миналата година дойдоха 10 000 души. Тази година за пръв път ще правим фестивал на фойерверките – от морето ще хвърчат фойерверки. Това ще се случи вероятно през август.

 - Какви изненади готвите за празника на Каварна?

- На 6 май е празникът на Каварна. Тази година ще дойде един батко, който пее Черната овца – знаете ли го, казва се Звезди. Вечерта ще свири една група, която пък ващите бащи знаят – казва се Рейнбоу. Тони Димитрова и Веско Маринов ще пеят на 5 май за всички жители и гости на Каварна.

 

Въпросите зададоха децата от клуб „Млад журналист” по проект „Успех” на МОМН от СОУ „П. Р. Славейков”

Ръководител: Ивалина Костадинова

 


Сходни връзки

Каварна прави яхтено пристанище | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди