изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-27 @ 03:39 EEST
До месец Москва внася иск от ?1, 250 млрд. за АЕЦ „Белене"    
Новини До месец се очаква да бъде внесен детайлният иск на руската страна по делото на „Атомстройекспорт“ и Националната електрическа компания (НЕК) за ?1, 250 млрд.. Това съобщи икономическият министър Асен Василев на заседанието на Министерски съвет. Той обясни, че преди три месеца арбитражното дело е преместено от Париж в Женева.

Очакваме до 31 май да бъде внесен детайлният иск на руската страна, те да обосноват сумата, която те са подали като сума, за която се води арбитражното дело. На 31 май, когато получим този иск, ние ще имаме 30 дни да отговорим съответно по същество на иска. Няма никакви други движения по арбитражното дело, които да са се случили в периода от около преди 3 месеца до периода 31 май, когато чакаме да получим иска, коментира Асен Василев.

Както Факти.бг вече писа увеличението на иска е във връзка с това, че в настоящия момент

проектът беше прекратен предсрочно от правителството на България,

изтече срокът на действие на Споразумението от 29.11.2006, а НЕК ЕАД продължава да отказва да компенсира „Атомстройекспорт“ за понесените загуби и щети.

В тази връзка, искът на „Атомстройекспорт“ включва стойността на всички дейности по проекта, стойността на оборудването на удължения цикъл на изработване (ОДЦИ), щети и др. Общата сума на увеличения иск е на близо от 1 млрд. евро.

Тъй като изграждането на атомната станция на всички етапи трябва да бъде синхронизирано с доставките на необходимото оборудване, „Атомстройекспорт“ в течение на 2008-2010 г. е дало заявки в руски предприятия за изработване на различно оборудване, в това число и оборудване за удължения цикъл на изработване му, срокът за производство на което е от 6 месеца до 3 години.

По-специално, руските производители са завършили работата по изработването на корпуса на реактора и вътрекорпусните устройства.

Работата по втория корпус е на завършващ етап,

проведени са хидроизпитания на корпуса на реактора и на горния блок за 2-ри енергоблок, изработени са резервоарите на системите за аварийно охлаждане на активната зона, компенсаторите на налягането, парогенераторите, шлюзите за персонала. По-голямата част от оборудването е изработена, приета от съвместната българо-руска комисия и досега се намира в складовете на предприятията поради отказа на НЕК ЕАД да го приеме.

Изпълнен е и обемът на проектните работи по устройството за локализация на стопилката на активната зона, по херметичните шлюзове, претоварващата машина, турбоагрегатите и друго оборудване от удължения цикъл на изработване (ОДЦИ).

Освен това „Атомстройекспорт“ е обезпечило поръчката на ОДЦИ за сметка не само на аванса, получен от НЕК ЕАД, но и с кредитни средства.

http://stroeji.bg

 


Сходни връзки

До месец Москва внася иск от ?1, 250 млрд. за АЕЦ „Белене" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди