изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-26 @ 17:50 EEST
ПРАЗНИК НА ГЪРНЕТАТА    
ОбществоПРАЗНИК НА ГЪРНЕТАТА е уникална по рода си инициатива, която събира участници от различни краища на Добруджа. Атрактивното събитие е еднодневно преживяване, посветено на популяризирането на кулинарния феномен, характерен за региона на Добруджа и неговото представяне пред широката публика, като най-важният елемент е да не се допусне изчезването на типични за региона продукти и ястия чрез промотирането им. Фестивалът е насочен към широката публика – местното население и местни общности, гости на региона, туристи. Той е мултикултурна територия, представяща идентичност, традиция и автентичност от Добруджа. 


Кулинарният фестивал на Добруджа има за цел да промотира домашно приготвени ястия и напитки, приготвени от продукти, характерни за различните сезони, както и свързани с крайдунавската и черноморската кухня.

Повече от 150 участници се включват всеки път в кулинарния фестивал – читалищни групи и индивидуални участници от населени места от всички общини на област Силистра и област Добрич, гости от Румъния представят ястия от националната си кухня. Общата трапеза изобилства от вкусни печива, домашно замесени и точени теста, пикантни разядки и салати, месни и рибни ястия, варени сладка, сладкиши, зимнина и др.

По традиция присъстват представители на различните етнически групи от региона на Добруджа – българи, турци, цигани, татари, румънци, липовани, които заедно представят добруджанската местна кухня.

Кулинарната изложба – дегустация има конкурсен характер за фестивала, а специално жури прецизно оценява най - оригиналните автентични ястия. За отличените участници са предвидени грамоти и много предметни награди, осигурени от спонсори.

В деня на фестивала освен на кулинарните изкушения и домашни напитки, посетителите на празника имат удоволствието да се насладят и на красивите изпълнения на певчески и танцови групи от цяла Добруджа.

Традиционно ПРОГРАМАТА на кулинарния фестивал включва:

1. ИЗЛОЖБА  - ДЕГУСТАЦИЯ

2. КОНКУРС  ЗА АВТЕНТИЧНИ ЯСТИЯ

и конкурс за домашни напитки

3. КОНКУРС за ЕТНО ВИЗИЯ на щанд

4. ТВОРЧЕСКИ РАБОТИЛНИЦИ – детска готварска работилница, 

занаятчийски ателиета и др.

5. АНИМАЦИЯ за деца и възрастни

6. ФОЛКЛОРНА ПРОГРАМА –

танцови и певчески изпълнения на читалищни дейци -  деца и възрастни

7. ФЕРМЕРСКИ ПАЗАР

Всеки, който желае да се присъедини като участник в  кулинарния  празник на Добруджа задължително трябва да изпълни следното условие: да се представи с домашно приготвено ястие, поднесено в глинено гърне, чувен или тава и подредено на общата трапеза. Ястията могат да бъдат от категория основни, супи и чорби, десерти, салати, предястия и следястия, тестени изделия, варива, печива, разядки, сладка, зимнина.

Вход свободен.
Летните издания на кулинарния фестивал ПРАЗНИК НА ГЪРЕНАТАТА традиционно се провеждат  в с. Зимница, общ.  Крушари, обл. Добрич. с финансовата подкрепа на Община Крушари, област Добрич.
www.zimnitsa.bg 

 


Сходни връзки

ПРАЗНИК НА ГЪРНЕТАТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.12 секунди